15. avgust 2013.15. avg 2013.
OBELEŽENA 207. GODIŠNjICA MIŠARSKOG BOJA

POTOMCI SLAVNIM PRECIMA

U organizaciji Zadužbinskog duštva „Prvi srpski ustanak“ Mišar, MZ Mišar i AP „Vožd“, a pod pokroviteljstvom grada Šapca od 9. do 12. avgusta, održan kulturno-umetnički i sportski program u znak sećanja na junake Prvog srpskog ustanka. Centralna svečanost u utorak, 13. avgusta, tradicionalno otvorena pomenom sveštenstva Oridske crkve
Daleke 1806. godine, 13. avgusta, u slavnoj bici na Mišaru Karađorđevi ustanici izvojevali su jednu od najvećih pobeda u Prvom srpskom ustanku. O taktički dobro osmišljenoj i ostvarenoj vojnoj operaciji ali i o bezmernoj hrabrosti i patriotizmu priča se i danas, dva veka kasnije.
Sa neskrivenim ponosom Mišarci čuvaju uspomenu na svoje hrabre pretke koji su u temelje srpske slobode utkali svoju najvredniju žrtvu ““ sopstvene živote. A da se odjeci slavnog boja prenose sa generacije na generaciju pokazale su i ovogodišnje petodnevne Mišarske svečanosti koje su svoju završnicu imale u utorak, 13. avgusta. Ispred spomenika Karađorđu i mišarskim junacima poštu su odali predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, članovi Gradske uprave grada Šapca i žitelji istorijskog Mišara.
-Danas ovde na Mišaru, kada obeležavamo dvesta sedmu godišnjicu velikog Mišarskog boja dozvolite mi da budem malo više emotivan. U godini kada su mišarski junaci ostvarili jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika takođe obeležavamo i devedeset devet godina Cerske bitke u predvečerje stogodišnjice velikog Svetskog rata. Naravno, i šezdeset devet godina pobede nad fašizmom i u predvečerje petnaest godina od NATO agresije. Zato koristim priliku da još jednom sa ovog znamenitog mesta pošaljemo čitavom svetu poruku da mi želimo da živimo, gradimo i radimo u miru i toleranciji. Republika Srbija je maksimalno opredeljena ka stvaranju evropske zajednice država i naroda. Svedoci smo toga jer mi to ovih dana upravo i činimo. Težnja nam je da se nikada više ne ponove događaji kao što je Mišar i ovi ratovi koje sam nabrojao. Želim da vas još jednom pozdravim i kažem vam hvala i večna im slava ““ rekao je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa