22. avgust 2013.22. avg 2013.
INTERVJU SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA VEROLjUBOM MATIĆEM POVODOM 19. AVGUSTA DANA OPŠTINE KOCELjEVA

RAZVOJ PRIVREDE PRIMARNI ZADATAK

Ovu godinu obeležili su veliki problemi u budžetu koji je smanjen.
- Prva karakteristična tačka ove godine što se budžeta tiče je smanjenje opšinkog budžeta, ne samo ove opštine, već svih u Srbiji. Što se tiče ove opštine budžet je smanjen početkom godine od strane Republike, smanjen je potom ponovo polovinom godine, doneti su pritom novi zakoni sa novim obavezama bez novčanih sredstava koja prate te obaveze i veliki izdatak za naš budžet je napravljen odlaskom u stečaj preduzeća PDP Tamnava Koceljeva koje je posedovalo svu društvenu zemlju i koja je bila pod povraćajem zemljištva iz poljoprivrednog zemljišnog maksimuma. Odlaskom tog preduzeća u stečaj, svi oni koji nisu mogli da se namire iz stečajne mase, a to je učinilo svega 9,1 odsto, što znači da je oko 91 odsto palo na teret opštinskog budžeta da plati svo to zemljište koje je posedovala PDP Tamnava. To vraćanje je u novcu tako da je to jedno ozbiljno dodatno finansijsko opterećenje za budžet. Gledajući budžet ove godine i imajući u vidu sve ove stavke koje sam rekao on je smanjen ozbiljno i sigurno je da ova opština ima teškoća ali ćemo ipak , bez obzira na sve te teškoće, uradićemo sve ono što je programom predviđeno.
Sem na budžetske korisnike manje novca u opštinskoj kasi odraziće se verovatno i na infrastrukturu i dalji razvoj opštine.
- Sigurno je da će se odraziti i ono što nije dobro za opštine i gradove ove Srbije je da se zaustavlja razvoj lokalnih samouprava, a samim tim i razvoj Srbije u celini. Ono što će svaka opština, pa i ova, pokušati da uradi je da što više pribavi dodatnih sredstava ili određenih investicija, određenih donacija koje bi mogle da doprinesu razvoju opštine. Ova opština se trudi i u dobrom delu je i uspela da ovu budžetsku godinu prevaziće i završi na najbolji mogući način. Šta nas očekuje u sledećoj budžetskoj godini s obzirom na rekonstrukciju Vlade i s obzirom na sve promene koje će se dešavati mi to ne možemo u ovom trenutku da predvidimo, ali možemo sve poslove koje smo predvideli da uradimo, možda i u većem obimu nego što smo očekivali.
Treći mandat ste započeli osvojivši apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu kao lider Grupe građana, a nastavili kao lider naprednjaka na lokalnom nivou. Da li je i u kojoj meri to promenilo vašu politiku?
- Činjenica je da sam ja, predvodeći Grupu građana, uspeo da tri puta dobijem lokalne izbore, a da na ovim trećim dobijem i apsolutnu većinu što samo znači da su građani dali poverenje zbog onoga što smo uradili do tada, zbog onoga što smo rekli da ćemo uraditi i ta politika se pokazala ispravnom. Od skoro Grupa građana na čelu sa mnom je preuzela na nivou opštine Srpsku naprednu stranku, prešla je u SNS , a na poziv njenog predsednika. To smo učinili za dobrobit ovog naroda i ove opštine, tako da je procena bila da ćemo sa SNS uspeti više nego što bi uspeli samostalno, sa Grupom građana. Sa najvišeg nivoa rukovođenja SNS dobili smo podršku. SNS se u poslednjih godinu dana koliko je na vlasti pokazala kao najveća, kao stranka koja svakodnevno povećava rejting, koja ovu zemlju okreće u pravom smeru, uhvatila se u koštac sa problemima koja su dosad praktično stajala po strani a ključni su problemi kao što je pitanje Kosova, ulazak u EU, borba protiv korupcije, tako da je SNS pokazala da je stranka koja ima smelosti, hrabrosti, umeća da se uhvati sa svim problemima u koštac i da okrene Srbiju u smeru stabilizacije i da se u narednom periodu poboljša i privredni i ekonomski razvoj.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa