22. avgust 2013.22. avg 2013.
NEKA DRUGA ITALIJA

MAFIJA JE SAMO LEGENDA...

Pjano, pjano..., rekao nam je Sicilijanac, sredovečni nosač kofera dok smo nestrpljivo cupkali čekajući stvari na aerodromu u Palermu. Iste reči kasnije ćemo čuti od prodavca lubenica, čuvara plaže, kelnera u Taormini, vodiča sa Etne“¦
Dakle, pjano, pjano - (polako, polako) baš takvim tempom nametnutim temperaturom od 400C, i žeženim suncem koje do 7 uveče prži ignorišući sve bedekere što pišu o “umerenoj sredozemnoj klimi“ ““ krenusmo u obilazak ostrva Sicilije.
Uzduž i popreko, od sinjeg mora do najviših gora“¦
Pre nego što ćemo sleteti, pilot aviona nam je skrenuo pažnju da nadlećemo vulkan Etnu. Nažalost, videli smo samo oblake ““ bliski susret “oči u oči“ sa ovim jedinim živim i najvećim vulkanom u Evropi, nas dvoje ćemo doživeti nekoliko dana kasnije. Ono što nam pilot nije rekao ( a što smo znali i pomalo strepeli) je sletanje na internacionalni aerodrom „Falkone i Borselino“ nazvan po sudijama ubijenim u borbi sa mafijom. Naime, ta ista mafija namerno ga je smestila na nepristupačni i težak prolaz između mora i gromadne stene - da bi neprimećena dolazila i odlazila.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa