29. avgust 2013.29. avg 2013.
PROJEKTI ZA BUDUĆNOST

OPŠTINA KRUPANj BRINE O ŽIVOTNOJ SREDINI

Otpad i otpadne vode se odavno u zemljama Evropske unije ne posmatraju samo kao otpad, već kao sirovina koja može ponovo da se upotrebi. Reciklaža, izgradnja postrojenja za tretiranje otpada i otpadnih voda, se svakako može posmatrati i kao mogućnost za nova radna mesta. Za izgradnju postrojenja za reciklažu otpada ili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, potrebni su pouzdani podaci o sastavu otpada i kvalitetu otpadnih voda, kao i o nastalim količinama.
Opština Krupanj je jedna od 5 pilot opština u kojima se uz podršku projekta GIZ IMPACT „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“, vrši letnje merenje količine i sastava otpada. Već su obavljena zimska i prolećna merenja, a u oktobru predstoji i jesenje. Na taj način biće zatvoren godišnji ciklus od 4 merenja sastava i količine otpada, koje obavljaju radnici Javnog komunalnog preduzeća „1. maj“. Budući da su već stekli iskustvo tokom 2 prethodna merenja, radnici „1. maja“ su osposobljeni da ovo merenje obave samostalno uz podršku GIZ IMPACT konsultanata sa Fakulteta Tehničkih nauka iz Novog Sada.
Dobijeni podaci će predstavljati dobru osnovu za planiranje projekata za iskorišćenje otpada kroz ponovnu upotrebu i smanjenja količine otpada koji sada završava na deponiji.
U prvoj nedelji septembra obaviće se analiza kvaliteta i količine otpadnih voda u Krupnju. Prva kampanja uzorkovanja i utvrđivanja kvaliteta otpadnih voda i recipijenta izvršena je u maju, dok će se pored kvaliteta u ovoj kampanji vršiti i merenje protoka otpadnih voda tokom pet dana, kako bi se utvrdila prosečna vrednost protoka i ukupna količina otpadnih voda koja se sakuplja i ispušta u recipijent.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa