29. avgust 2013.29. avg 2013.
POČETAK ŠKOLSKE GODINE

NOĆNA MORA ZA RODITELjSKI DžEP

U zavisnosti od veličine i kvaliteta cene sveski kreću se od sedamnaest do petsto dinara. Za najjeftiniju olovku treba izdvojiti deset dinara. Rančevi od 590 do 6.400 dinara. Najskuplji komplet knjiga za sedmi razred
Kraj avgusta je vreme kada se ionako istanjeni roditeljski novčanici još više prazne. Dok deca imaju svoje želje roditelji pokušavaju da izbalansiraju između kvaliteta i finansija. Iako, kako je jedan od roditelja rekao, ne postoji digitron koji bi izračunao koliko košta jedna školska godina njegovog deteta, uspeli smo da bar okvirno svedemo računicu. Tako se za osnovni školski pribor, poput sveski, olovki, bojica, flomastera, futrola, rančeva, izdvoji i do 15.000 dinara. U boljoj poziciji su roditelji nižih razreda osnovne škole jer deca dobijaju besplatne knjige.
- Nikada nisam odjednom odvojila novac za sve što je potrebno mom detetu. Pošto sam zbog posla često u gradu u prolazu kupim po neku sitnicu. Ne kamarišem jer nema potrebe za tim. Zato verovatno i ne osetim toliko kada je u pitanju novac. Od prvog razreda ćerki Dunji sam kupovala kvalitetniji pribor što se potvrdilo da je mnogo bolje. Sada je četvrti razred, a nosi isti „Targetov“ ranac još od prvog razreda. Novi će dobiti kada krene u peti razred. Roditelji iz okoline su u nezavidnijoj situaciji jer kada dođu u Šabac moraju da kupe sve odjednom. Između ostalog i garderobu. Prvi školski dan, kada je garderoba u pitanju, košta nas i do 15.000 dinara ““ rekla je Snežana Andrić.
Iako je finansijska situacija u zemlji teška pokazalo se da se roditelji ipak trude da deci obezbede kvalitetnije školski pribor. To je, iz iskustva prethodnih godina, potvrdila i Ana Popović Pavlović iz knjižare „Njegoš“.
- Roditelji dosta traže kvalitetne proizvode što nas iznenađuje. Ranije su bile najjeftinije sveske najprodavanije. Sada već to nije tako. Imamo mnogo vrsta i najviše se prodaju najskuplje u poslednje vreme. Što se tiče torbi tu je podeljena situacija. Uzimaju i jeftinije i skuplje. Bukvalno nam se jednako sve prodaje samo je potrebno da imamo što veći izbor. Traže što raznovrsnije, nešto što drugi nemaju. Kupuju se i skupe stvari. Najveću navalu mi tek očekujemo. Obično je to tri, četiri dana pred školu. Od prvog do petnaestog septembra bukvalno su redovi ispred radnje tako da to očekujemo i ove godine ““ rekla je Ana.
Veliki broj izdavača poslednjih godina zakomplikovao je situaciju kako za knjižare tako i za roditelje. U zavisnosti od školskog spiska cene kompleta udžbenika za peti i šesti razred kreću se do 12.000 dinara. Sedmi razred je najskuplji jer ima najviše udžbenika a izađe i do 13.000 dinara. Osmi razred je sa cenom negde između.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa