29. avgust 2013.29. avg 2013.

NA PUTU OSVAJAČA

Sicilija je uvek bila na udaru osvajača, zato ima bogatu istoriju. Posle feničanske, grčke, a potom rimske dominacije dolazi vizantijska, pa arapska. Normanska ostavlja najviše traga u kulturi i umetnosti. Zato smo u Palermu posetili Palatu Normana, (današnji Parlament) a potom Duomo Monreale ““ letnju rezidenciju normanskog kralja Vilijema II. Dobrog. Obe palate predstavljaju raskošnu kreaciju spajanjem tri kulture ““ islamsku, vizantijsku i romansku. Unutrašnjost palate je ukrašena mermernim ornamentima, slikama i mozaicima. Mene su očarale veličanstvene kraljevske kočije napravljene pre 9 vekova! Podne je. Ulice Palerma najednom postadoše sablasno prazne. Nigde znaka života ““ šaloni spušteni kao kapci na očima, prozori zatvoreni sa navučenim zastorima, kafane, restorani i kafei sa prevrnutim stolicama ““ izuzev ponekog automobila i nas ““ nigde žive duše.
Šta je to sa Palermom ovog rano septembarskog dana u sred podneva?! „Pa, podne je! ODMOR, SIESTA, pauza,beg od vreline, spavanje DRIM-TAJM! Ko bi, molim vas, i bio na ulici na +440C? Turisti, avanturisti(i oni treći).A klima uređaji? Njente, Sicilijanci više vole siestu od glupih novotarija!“
Između ulica via Emanuela i via Boneli pred nama je veličanstveni trg sa platanima i raskošnom Katedralom u sredini. Započeta u 12-om njena gradnja je trajala nekoliko vekova. I opet su Normani njeni tvorci.Unutra je prijatno. Nema sunca, a ni sveta! Smeštamo se na klupe. Sa severne strane, kroz okrugli prozor sa krova, sunce mi pada pred noge i osvetljava jedan od 12 astroloških znakova uklesanih u mermerni pod svetilišta, i tako svakog sunčanog dana u isto vreme!

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa