11. februar 2010.11. feb 2010.
NA PRAGU TREĆEG TALASA EPIDEMIJE

VELIKI BROJ PREBOLEO

Ponovo raste broj slučaja oboljenja sličnih gripu, m
Iako imunizacija protiv virusa novog gripa i dalje traje, odziv građana je slab. Trenutno je na teritoriji Mačvanskog okruga vakcinisano 6.023 stanovnika, što čini 1,86 odsto populacije ovog dela Srbije. Tako nizak procenat pelcovanih ne može stvoriti bedem zaštite od predstojećeg talasa novog gripa.
- Mi u ovom trenutku imamo opštine kao što su Mali Zvornik i Ljubovija, gde u protekloj sedmici nije bilo ni jednog slučaja vakcinacije. Razlog tome je verovatno i slaba medijska kampanja. Sa druge strane, imamo podatak da je veći deo stanovništva već oboleo i preboleo novi grip, što je izuzetno značajno, u daljem toku širenja infekcije ““ navodi epidemiolog šabačkog Zavoda za javno zdravlje prim. dr Dragutin Marković.
Prvi talas gripa izazvanog virusom A H1N1, počeo je u prvoj sedmici novembra kada je registrovan i najveći broj obolelih. Broj obolelih se nakon toga postepeno smanjivao do druge nedelje decembra, kada je drugi talas epidemije bio na vrhuncu. Do kraja januara, broj zaraženih je bio u padu, toliko da je šabačka Opšta bolnica ukinula zabranu posete hospitalizovanih pacijenata. Međutim, u prvoj nedelji februara, broj registrovanih oboljenja sličnih gripu je udvostručen u odnosu na poslednju sedmicu prošlog meseca. Došlo je i do porasta broja pacijenata zadržanih na bolničkom lečenju.
- Sudeći po navedenim podacima sasvim je izvesno da će trećeg epidemijskog talasa, ipak, biti. To, naravno ne znači da će biti veći broj obolelih nego u prvom i drugom talasu, ali obzirom da virus prelazeći iz organizma u organizam postepeno jača, jača njegova patogenost i virulencija, za očekivati je da će biti dosta težih slučajeva ““ govori dr Marković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa