5. septembar 2013.5. sep 2013.
NENAD BESEROVAC, NOVI PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ U SUSRET DANU OPŠTINE

NEĆEMO SEDETI SKRŠTENIH RUKU

Godišnji opštinski budžet, “skrojen“ je da zadovoljava potrebe opštinske uprave i budžetskih korisnika. Tražimo investitore i predstavljamo ne male potencijale kraja, ističe u razgovoru za “Glas Podrinja“, novi predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac
Nedavno je stupio na dužnost, prvog čoveka male varoši, a ambicija je mnogo. S druge strane su objektivna ograničenja. Pre svega velika ekonomska kriza i skroman opštinski budžet. Ali život teče dalje i čekanja nema. Za sve su nužne mere i akcije privrednog oporavka opštine. Kako ih sagledati?
- Bogatić, kao nerazvijena opština, koja je dugo “skrajnuta“ iz svih sfera investiranja i podsticaja od strane države, zaslužuje da se i Vlada Srbije pozabavi privrednim oporavkom ovog kraja. Lokalna samouprava, bez pomoći države, sa budžetom od 600 miliona dinara, koji je jedan od najmanjih u Srbiji, za koji se može reći da niti je razvojni niti socijalni, bukvalno služi samo da se zadovolje osnovne potrebe, opštinske uprave i budžetskih korisnika, teško šta može učiniti sama i pored štednje i stezanja kaiša. Teško da se šta kapitalno realizuje.
Naravno, mi nećemo kukati i čekati samo pomoć sa strane. Moramo stvoriti preduslove da tu pomoć zaslužimo i pokušamo i sami da dovedemo investitore, koji su zainteresovani da ulažu u naš kraj. Da bismo to i uradili pre svega moramo jasno predstaviti potencijale kojima raspolažemo. Mi smo u pregovorima sa jednom ozbiljnom konsultatskom kućom oko izrade strateškog dokumenta razvoja opštine Bogatić, koji će obuhvatiti period 2013-2020.
Takođe, planiranjem budžeta za sledeću godinu predvideli smo osnivanje određenih odeljenja ili odseka u okviru opštinske uprave, kao što su Lokalni ekonomski savet, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, potom za mlade, koje će preuzeti odgovornost za ekonomsku problematiku. Današnje vreme nalaže bavljenje menadžerskim poslom i lokalne samouprave, a ne samo pukim trošenjem budžetskih sredstava.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa