5. septembar 2013.5. sep 2013.
SITNIM KORAKOM DO PROFITA

VOĆARSTVO ODOLEVA

Na teritoriji Šapca, Vladimiraca, Koceljeve i Bogatića pod voćem je između 7.500 i 8.000 hektara
Iako je, kao i ostale grane poljoprivrede, voćarstvo na udaru nepovoljnih vremenskih uslova, ali i napada bolesti i štetočina, pokazalo se da predstavlja najrentabilniju tačku u spoljnotrgovinskoj razmeni. Uvođenjem novih tehnologija i promenom strukture sortimenata postala je jedna od najproduktivnijih poljoprivrednih grana.
- Mislim da je u voćarstvu po tom pitanju dosta bolja slika. Voćnjaci se šire. Iako ne tako krupnim koracima, što bi mi svi voleli, voćarstvo u svakom slučaju ide napred. Trešnja je posebno aktuelna na našim terenima, ali se proširuju i zasadi pod jabukama, kruškama, jagodama. Najbitnije je da su i cene solidne tako da ljudi nalaze interesovanje za njeno gajenje. Investicije su velike ali se može gajiti na manjim površinama. Ako se sve uradi kako treba čak u prvoj vegetativnoj godini ona može da da prinos i isplati uloženo. Naredne dve godine je zarada. Na našem terenu širi se i trešenja. Uz pomoć subvencija grada i Direkcie za poljoprivredu za sada ima blizu 150 hektara pod trešnjom. Plan je da dođe do nekih 300 hektara kako bi se napravila sirovinska baza koja bi privukla potencijalne kupce prvenstveno iz Rusije, ali i one koji žele direktno da kupuju a da ne idu u Grocku, Ritopek, itd. Pokrenut je projekat vezan za otkupnu stanicu, odnosno za skladišni prostor. Pored trešnje koja je prioritet moći će da se skladišti i ostalo voće i povrće. To bi trebao da bude jedan sabirni centar svih poljoprivrednih proizvođača gde bi na jednom mestu kupac mogao da dobije voće u svežem stanju ““ rekao je Milorad Jocković, viši stručni savetnik šabačke Poljoprivredne savetodavne stručne službe.
Godinama unazad variraju otkupne cene višanja, međutim, pokazalo se da je ona jednostavna za gajenje i da ima sigurno tržište. Po Jockovićevim rečima, i kupina tu nalazi svoje mesto kao i malina jer ih prvenstveno sve hladnjače otkupljuju.
- Svesni smo da su pored dobrog roda ove godine cene šljiva bile veoma niske. Rešenje za to su mini sušare koje postoje u koceljevačkoj opštini. Kada je mala otkupna cena proizvođač svoj rod može u njima da preradi i ostvari znatno veći dohodak. Može da sačeka zimske mesece jer se lako čuva na tavanskom tamnom, promajnom mestu. Nije ništa specijalizovano tako da predstavlja perspektivu za naredni period ““ dodao je Jocković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa