Инфо

Берза

 • aero 800 ▲ 0,13%
 • alfa 32.000 ⚫ 0,00%
 • aven 1.100 ⚫ 0,00%
 • cero 1.040 ▲ 1,46%
 • dnos 1.700 ⚫ 0,00%
 • kmbn 2.752 ⚫ 0,00%
 • kmbnpb 1.171 ▼ -4,80%
 • lsta 550 ⚫ 0,00%
 • niis 725 ⚫ 0,00%
 • puue 239 ▲ 7,17%
 • tlkb 7.000 ⚫ 0,00%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(11. фебруар 2010.)
ОДЈЕЦИ ПРОТЕСТА РАДНИКА

МНОГИ “ЗОРКАШИ“ НЕЗАДОВОЉНИ

У току протекле недеље, на рачун текстова које смо објављивали, стигао је коментар једног нашег читаоца, у ком се наводе похвале, али и сугестије, као и замерке да радници “Минералних ђубрива“ нису једини који имају проблем са наплатом заосталих зарада
Дипл. инг. маш. Миољуб Илић, пензионер који је радио у “Обојеној металургији“ и био један од заменика директора радне организације у СОУР “Зорке“, а затим и главни инжењер у “НАП 2000“, само је један у низу оних који су имали коментаре на текстове објављиване од када су, још летос, радници “Минералних ђубрива“ почели са протестима због неисплаћених зарада.
Једна од његових замерки, односи се управо на писање о радницима “Минералних ђубрива“, тачније на запостављање радника који јесу, или су били запоселни у некој другој чланици “Холдинга“, и који нису добили ни динара од субвенција.
Њихови проблеми до изражаја долазе тек пошто се, пред сам крај 2009. године, огласио генерални директор “Холдинга“, Јосип Митрић, са понудом владе да се радницима исплати 30 одсто заосталих зарада у три рате.
Иако се за овакав начин наплате пријавило две трећине радника, многи су остали скептични, с обзиром на начин исплате.
Наиме, у последње три године, од “Фонда за развој“, “Холдинг“ је добио око 450 милиона динара, садашњих око 4,5 милиона евра. Тим новцем, исплаћиване су субвенције за оне који нису узели социјални програм и остали на послу. Тако је “Фонд за развој“ постао власник 42 одсто капитала.
На конференцији за новинаре, коју су, крајем прошле годнине, поводом обештећења радника, одржали Јосип Митрић и Зоран Јовановић, објашњен је једини могући начин исплате радника: када и ако Фонд за развој Србије конвертује поменути дуг у државни капитал, “Холдинг“ ће имовину заложити на хипотеку и подићи кредит у износу од 3 милиона евра, и на тај начин исплатити раднике.
Господин Илић, који је некада радио као главни инжењер машинства у Наменској производњи, сумња да је реч о превари и пита се због чега се држава и Фонд не стављају у исти однос, па да тако држава исплати 4,5 милиона евра и тиме исплати 21,45 посто неисплаћених зарада.
Оно што такође многе збуњује, јесте и податак да би, уколико овај начин наплате буде успешан, радници били исплаћивани у три рате, и то прва рата крајем фебруара, друга до 15. јуна , а трећа рата тек половином октобра ове године.

Радници „Минералних ђубрива“ покренули
проблеме

О проблемима “Зоркиних“ радника, и раније се знало, али се о њима није говорило јавно, све док радници “Минералних ђубрива“, нису летос почели са протестима.
Наиме, њихови проблеми почињу када је фирма продата новосадској компанији “Викторија група“. Тада су радници сазнали да “Агенција за приватизацију“ у купопродајни уговор није ставила њихова потраживања.
Овакав потез изазвао је револт код радника, који ни до данас нису престали са протестима, и како тврде, неће престати док се не испуне њихова потраживања.

Најновији број

16. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa