5. septembar 2013.5. sep 2013.
IZMEĐU REDOVA

SVE PO POSLOVNIKU

Posle učmalog leta jesen sa sobom nosi niz događaja i u zemlji i u svetu. Na svetskoj sceni najupečatljivije izgleda uporno dokazivanje američkog predsednika Obame da je stvarno dostojan Nobelove nagrade za mir, pošto namerava da bombarduje još jednu zemlju. U Evropi ništa novo, iako teku ubrzane pripreme da za neku godinu ili deceniju prime Srbiju u svoje okrilje. A kod nas, za ulazak u zemlju na graničnim prelazima se čekalo po nekoliko sati, za prelazak iz manje vredne političke stranke u važniju stranku nije bilo čekanja. Iako nema veze jedno sa drugim ali nekako u isto vreme počele su dve najzanimljivije televizijske emisije, skupštinska zasedanja i farma. A u Šapcu, e tu se nekada govorilo “Situacija je ozbiljna u čitavom svetu, osim u Šapcu“. I sad je tako, priprema se Čivijada.
Od neki dan Srbija je i zvanično postala onaj pridruženi član na čekanju za Jevropu. Evo, danas je već četvrtak a mi te pogodnosti još ne primećujemo. Bar ne svi.
Ne može se reći kako se mi Srbi nismo uskladili, što bi narod rekao, spram Evrope. Na primer, više ne psujemo jedni drugima sve po spisku, već, kako bi rekli južnjaci, sad se karamo sve po poslovniku.
E sada ćemo lako. Došla nova Vlada. Sveža, krepka, orna, odlučna, odgovorna, stručna, naučna, ekspertska... ama svetska. Doduše, narod je ostao isti.
Kad su neki dan u našoj Skupštini govorili samo predsednici stranaka ili predstavnici poslaničkih grupa, videlo se, a bogme i osetilo odakle riba smrdi. Od glave, naravno.
Onom jednom novoizabranom ministru u Vladi Srbije, već se naježila kosa na glavi. Šta će tek biti kad sa onim jadnim budžetom ne bude mogao da podmiri potrebe kulturnog razvoja u zemlji. Jer i mi smo, na prečac, postali kulturni.
To što je naš proslavljeni vaterpolista ušao u Vladu, znači li to da ćemo isplivati.
Školska godina u Srbiji počela bez štrajkova. Nešto ne ide na dobro.
Kod nas, onomad, digli onoliku buku oko male mature, a u Liberiji, to mu dođe tamo negde, prijemni ispit za upis na univerzitet polagalo čak 25.000 kandidata. I ni jedan nije položio.
Paori u Vojvodini protestvovali protiv nekih (ne) pravila u poljoprivrednom zakaonodavstvu. Seljaci u užoj Srbiji, istovremeno su gledali svoja posla. Pa ko to onda kaže da su “Lale“ flegmatične, baš onako.
U Beogradu otvorena jedna svetska modna kuća. Naravno, moderni Srbi navalili ko će pre ući i pazariti, pa se otimali, gurali, čak i tukli. I to je Evropa.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa