5. septembar 2013.5. sep 2013.
ZAVRŠEN PROJEKAT „RUŽA“

ČVRŠĆA REGIONALNA SARADNjA

Poljoprivredne škole iz Šapca i Slavonskog Broda zahvaljujući projektu „3R“ unapredile su nastavne kapacitete, a dve regije, Mačva i Posavina, uspostavile su prijateljske i poslovne veze.
Sumiranjem rezultata na završnoj konferenciji u sali Srednje poljoprivredne škole u Šapcu, prošlog utorka okončan je projekat prekogranične saradnje „Rozis, Rozas, Rozarijum“, vredan više od 330.000 evra. Pohvale za implementaciju projekta sigle su i iz Evropske unije, čiju su predstavnici ovu saradnju ocenili kao jednu od najboljih u regionu. Bolji uslovi za rad u dve srednje poljoprivredne škole, u Šapcu i Slavonskom brodu, odnosno mogućnost učenika da se tokom školovanja osposobe za proizvodnju ruža i praktično direktno iz školskih klupa započnu posao, najznačajnija je korist projekta. Dragocenu pomoć u realizaciji programa srpskim partnerima pružile su kolege iz Hrvatske.
- Ovo je naš prvi projekat prekogranične saradnje u okviru predpristupnih fondova Evropske unije. Kako su naši partneri iz Slavonskog Broda već učestvovali u sličnim projektima, njihovo iskustvo nam je bilo veoma značajno. Želimo da nastavimo saradnju, jer imamo zajedničke interese i sličnu strukturu proizvodnje. Lipolist, kao selo ruža, dobilo je veliku šansu da poveća proizvodnju i plasman ruža na inostrana tržišta, a želimo da motivišemo i ostale proizvođače da razmisle o preorijentaciji u poslu, i barem jednim delom se okrenu ka uzgoju cveća, rekao je član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Petar Lončar, jedan od koordinatora projekta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa