12. septembar 2013.12. sep 2013.
NAGRAĐENI UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

PO DRUGI PUT NA KRFU

Zahvaljujući pobedi na konkursu „Srpske majke“ „Svetosavskog zvonceta“, zvaničnog glasila Srpske pravoslavne crkve za decu, petočlana ekipa sa prof. Natašom Jovanović krajem avgusta obišla istorijske znamenitosti ali obnovila i pozlatu na spomen obeležju srpskim vojnicima u luci Guvija
Stopama svojih predaka 17. avgusta sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja put Krfa krenule su Anđelka Radovanović, Marija Oljačić, Ljiljana Stojmirović, Marija Borisavljević i Milica Jančić, sada već učenice trećeg i četvrtog razreda Škole primenjenih umetnosti. Izabrane među 3.000 osnovaca i srednjoškolaca na konkursu „Svetosavskog zvonceta“ sa svojim drugarima širom Srbije provele su nezaboravnih deset dana. Talentom, radom ali i mentorstvom prof. Nataše Jovanović podarile su ne samo vredna dela već su ostavile i neizbrisivi trag u očuvanju srspkog indentiteta na Krfu.
- Sa svojim učenicima sam pošla na ovaj put da bi smo svojim umećem na najbolji način predstavili našu školu, a na radionicama zainteresovali, okupili i ostavili nešto vredno Krfu od nas do ponovnog susreta. Krf je za umetnika personifikacija legende u kojoj je sažeta lepota koju vaja priroda i jezivi prizori iz naše istorije. Sve to upozorava da treba čuvati ono što istorija beleži i pamti ““ rekla je prof. Nataša Jovanović.
Organizovana kao praktično-edukativna ekskurzija poseta Krfu ponudila je pored obilaska znamenitosti iz Prvog svetskog rata i niz radionica. Tako su ovom prilikom sve nagrađene učenike iz Srbije u kampu učenice šabačke Škole primenjenih umetnosti u okviru kaligrafske radionice upoznale sa srednjovekovnim krasnopisom.
- Najjači utisak na mene je ostavila poseta ostrvu Vidu. Te jake emocije protkane patriotizmom ne mogu se opisati. Tome su dosta doprineli i ljudi iz naše ekipe i hvala im na tome. Bilo je dovoljno vremena za odmor i zabavu, ali i za interesantne radionice folklora, istorije i kaligrafije. Bilo je to jedno aktivno letovanje, neverovatno iskustvo. Prelepi dani sa najboljim ljudima ““ istakla je Marija Oljačić koja je dobila prvu nagradu za kaligrafiju, aktaist majci Angelini.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa