12. septembar 2013.12. sep 2013.
UKRAJINSKI MUZIČAR VLADIMIR MURZA GOST MAČVANA

MUZIKA JE JEZIK OSEĆANjA

Nema pravila odakle dolaze muzički virtuozi. Značajna je porodica, okruženje, učenje, a najvažniji urođeni, Božji dar, koji nema cenu, kaže za “Glas Podrinja“ čuveni koncert majstor, specijalni gost Petog međunarodnog muzičkog festivala harmonike, održanog u Bogatiću
Čuveni Ukrajinac, koncert majstor klasične harmonike iz Odese sa tamošnje Nacionalne muzičke akademije, osvajač brojnih priznanja za maestralno izvođenje kompozicija klasične muzike na harmonici, profesor Vladimir Murza, svirao je u Bogatiću na Petom međunarodnom festivalu harmonike, održanom nedavno.
Oduševljeno je prihvatio razgovor za “Glas Podrinja“ u želji da što veći broj Mačvana, prvenstveno mladih zainteresuje za klasičnu muziku, pogotovo izvođenje dela na harmonici.
- To je veoma zahtevan instrument, mada odmah treba reći da lakih nema. Svaki ima svoju specifičnost. Za harmoniku je važno istaći, prvo njenu težinu, koju izvođač nosi na sebi. Vrlo su važni psihičko-fizički elementi, odsustvo vidljivosti tastature, što praktično predstavlja sviranje na slepo, kaže na početku razgovora.
A kada je reč o eventualnom pravilu, odakle dolaze budući virtuozi, dodaje da nema pravila. Muzičar se pre svega formira u porodici. Veoma je važno da ga uči dobar stručnjak i celina školovanja, okruženje, uticaj sredine... Ipak je najvažniji Božji dar, ako toga nema, čak i najbolji predavač ga ne može učiniti vrhunskim muzičarem. Na razvoj dosta utiče i njegova posvećenost instrumentu, osećanje. Tu je i potreba za “sjedinjavanjem“ sa instrumentom. Muzika je jezik osećanja. To je produžetak reči, to što se rečima ne može opisati.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa