12. septembar 2013.12. sep 2013.

NA GROTLU ETNE

Sicilijanski vodiči i najsvežiji bedekeri kažu da je Etna jedini živi vulkan u Evropi i najveća planina u Italiji. U istorijskom osvrtu navode da je najžešća erupcija bila davne 1669. godine kada je u potpunosti uništila i zbrisala Kataniju, grad u podnožju. Raznela je i sopstveni vrh i sa gotovo 4000 nm. “smanjila“ se na visinu od 3323. Druga velika erupcija dogodila se 1910 kada su se formirala 23 nova kratera. Godine 1950-51. erupcija je trajala više od godinu (372 dana) a lava je bila dugačka 10 kilometara. U 19-om veku Etna se oglasila čak sedam puta. Poslednji put se razgoropadila nedavno ““ 2001. I smirila se tek u januaru ove ““ 2003.
Posetili smo je pet meseci kasnije!
“Imamo odlične seizmološke službe sa najsavršenijim aparatima. Stanice su im smeštene u blizini najvišeg kratera. Seizmolozi u opservatoriji mogu predvideti erupciju na 3 sata unapred, a postoji i alarm za opasnost! A, kad pukne ““ izlije se 25 tona u sekundi“, govori nam sinjor Salvatore zvani Džon.
“Naravno, ako postoji i najmanji nagoveštaj ili rizik, odmah se svi evakuišu ““ turisti i stanovništvo. Nemojte da se plašite, rekao sam vam da su gore seizmoloza (mada je jedne godine razneta i stanica) ali, ako dođe do erupcije putanja lave se usmerava stavljanjem prepreka i dinamitom čije eksplozije stvaraju udubljenja ““ a sve to da bi užarena masa išla prema moru“¦ u podnožju vulkana leži nekoliko gradova, mesta i bezbroj sela. Narod se uvek vraćao na uništena područja i na istim mestima zidao kuće, ulice, crkve“¦ posle par meseci ozelene njive! Tlo bude toliko plodno da nema šta ovde ne nikne i ne uspe! Ne kaže naš narod zabadava da ETNA UZIMA ““ ETNA DAJE !!! A sad me pažljivo saslušajte“¦

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa