12. septembar 2013.12. sep 2013.
JESEN U POCERINI

KRENULA VESELA MAŠINA

Dobar rod šljive uticaće i na kvalitet rakije. Žika Nedeljković iz Radovašnice već godinama pravi rakije koje se čuvaju i za svečane prilike
Kada dođe jesen Pocerinom se viju dimovi iz pojedinih domaćinstava i razleže prepoznatljivi miris prerade šljive u rakiju koja sobom nosi i aromu podneblja. Tako je i ove godine, šljiva je dobro rodila, negde čak i prerodila, pa su se grane savijale od rodne miline. Vredni voćari, koji po običaju skupljaju svaki vredan plod, i ovog puta su se potrudili da prikupe i prerade sve što će biti dragoceno u dugim zimskim danima. Uz džemove, sokove, kompote i ostale proizvode za koje se koristi, velike količine šljive opredeljuju se i za preradu u rakiju. Taj čudni napitak, nekada prijatan a nekada koban, nekome drag a nekome gorak, ne umeju baš svi voćari da podese da bi odgovarao probirljivim ukusima. U skoro svakom kraju ovog dela Srbije postoje ljudi priznati kao vrsni majstori za pečenje rakije. Od vajkada narod ih zove “kazandžije“ iako njihov posao uz rakijski kazan traje mesec do dva a svi ostali dani posvećeni su ostalim poljopivrednim radovima.
Takav je i ugledni domaćin Žika Nedeljković iz Radovašnice. Kad jesen dođe Žika svojim kazanom “okadi“ Pocerinu ali najviše pažnje posveti svom domaćinstvu u kome se uvek poštovao rad i gde je putnik namernik prijatno dočekan i uz ostale đakonije ponuđen rakijom kakva malo gde može da se nađe. Kaže da je ove godine, uz izuzetno dobar rod šljiva doživela i neku vrstu toplotnog udara pa je time i malo gubila na kvalitetu, ali poštovanjem pravila za prikupljanje šljive u kominu, negovanjem komine i načinom pečenja, sve može da se nadomesti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa