12. septembar 2013.12. sep 2013.
POČELA BERBA KUKURUZA

ZLATNO ZRNO ODOLELO SUŠI

Rane sorte hibrida, FAO 200 i 300, a na pojedinim parcelama i grupe 400, već smeštene u skladišni prostor. Grupa 500 još uvek se neće žeti. Prinosi za 10 do 15 odsto bolji od prošlogodišnjih
Veliki broj poljoprivrednih proizvođača ove godine žetvu obavlja u zrnu i to prvenstveno zbog nedostatka radne snage, pojeftinjenja proizvodnje, ali i zbog jeftinijeg skladištenja u ambarima i silosima u odnosu na klip. Na oko 22.000 hektara pod kukuruzom na našem području suša uzela svoj danak.
- Nešto manji pad prinosa je na grupi FAO 200, 300 i 400 dok na grupi od 500, a naročito 600 je osetan jer su u fazi oplodnje temperature bile preko trideset pet stepeni. Veliki broj biljaka nije formirao zrno. Jedan broj parcela je, zbog monokulture koja je sve više zastupljena, zahvaćen dijabrotikom, odnosno kukuruznom zlaticom. To je jedan ogroman problem tako da treba da izbegavati monokulturu u dužem nizu godina kako bi imali što bolje prinose. Naročito je to primetno pored reka i potoka gde su inače prinosi kukuruza odlični pa su verovatno poljoprivredni proizvođači pribegli desetogodišnjoj monokulturi i sada plaćaju danak tome. Znači treba zasejati neku kulturu poput mahunarke, soje, suncokreta, lucerke ““ rekao je Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa