18. februar 2010.18. feb 2010.
KOJEKUDE... NjEGOVIM TRAGOM (44)

PREDAJA TVRĐAVE

Uloga Podrinja u Prvom srpskom ustanku se može videti iz mnogih pisanih stranica savremenika. Junačka dela naroda ovoga kraja, velike bitke, brojni i neustrašivi borci, opisani su sećanjima i kazivanjima ustanika. Tako su nastala značajna istorijska dela sa dokumentarnom jasnoćom, kao i pesnička ostvarenja sa velikom umetničkom vrednošću.
Zapaljenu tursku varoš Luka je ostao čuvati i Turke saterane u tvrđavu, a Jakov ode na Lešnicu.
U toku opsade Šapca ustanici su prvi put upotrebili gvozdeni top kojeg je prota Mateja dobio od novosadskog vladike Jovana Jovanovića. U stvari, to je bila neka vrsta crkvene prangije koju je trgovac Dimitrije Puljević u Petrovaradinu dao okovati, staviti na lafet i napraviti karu, te ga prota preko Klenka prebaci u Šabac. Interesantno je da je radi podizanja morala kod ustanika prota objavio da je to poklon od austrijskog cara. Sa topom je došao prvi topdžija, neki Mata Nemac. Ustanici su Matu nazvali Nemac jer je došao iz preka. Docnije je vladika Jovanović još jedan ovakav top poslao ustanicima. Drugi top je primio Luka Lazarević na Mišarskom čardaku. Bio je dug pet pedi. Sa njim je napadao Beograd, Požarevac, Užice. Pre toga su ustanici upotrebljavali topove od okovanog trešnjevog debla, koji su više plašili Turke nego što su im nanosili gubitke.
U to vreme, kada je Jakov udario na Šabac, pobunjeni Mačvani su napadali Lešnicu u kojoj je bilo tursko naselje. Ovom prilikom Turci su pružili žestok otpor i naneli dosta štete ustanicima. Uz to su uspeli da se održe u Lešnici što je imalo poseban značaj za dalje ustaničke akcije u ovom kraju. Ustaničku vojsku oko Šapca sačinjavali su valjevski ustanici, kao i vojska šabačke Tamnave i Posavine. Šabačku Tamnavu je vodio knez Stanko iz Bošnjaka, a Posavinu knez Teodor Dragićević iz Žabara. Izgleda da je Luka bio pod njihovom komandom u početku iako je imao pod sobom 200 ustanika. U toku borbe on je izbio u prvi plan. Pred Šapčanima je bio Ostoja Spuž. Pošto je opisao prve borbe oko Šapca prota Mateja beleži negativne konstatacije o Mačvi i Mačvanima: „Mačvani su mučni ljudi na vojni. Samo knez Andrija Vitomirović iz Drenovca i Ostoja Spuž iz Šapca držali su po neko čislo momaka, a Ćorđe Ćurčija hoda po Mačvi i oko Cera, slabo u Šabac dolazi i u boj se spušta.“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa