12. septembar 2013.12. sep 2013.
MILOŠ STANOJČIĆ, NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

TEŽIMO EVROPSKIM STANDARDIMA

Na nedavno održanoj sednici Gradskog veća Miloš Stanojčić ponovo je izabran za načelnika Gradske uprave. Unapređenje usluga namenjenih građanima i zalaganje za šire nadležnosti lokalne samopurave biće njegovi prioriteti u radu.
Od 2007. godine nalazite se na mestu načelnika Gradske uprave Šapca. Još tada su predstavnici republičkih vlasti zagovarali prenos ovlašćenja na jedinice lokalne samouprave. Da li je u Srbiji u proteklih šest godina došlo do istinskog pomaka po pitanju decentralizacije?
- Svojevrstan iskorak po pitanju decentralizacije lokalne samouprave dogodio se 2009. godine. Tada je i Gradska uprava Šapca dobila značajne funkcije i nadležnosti, posebno u oblasti lokalne poreske administracije, odnosno utvrđivanja i naplate poreza na imovinu, kao i po pitanju poboljšanja komunalnog uređenja grada. Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i Zakon o lokalnoj samoupravi su predvideli da gradovi, za razliku od ostalih lokalnih samouprava, odnosno opština, imaju veće nadležnosti koje se mogu preneti sa republičkog nivoa vlasti, a odnose se na aktivnosti iz oblasti rudarstva, poljoprivrede, kao i na poslove u vezi sa tržišnom inspekcijom. Nažalost, uprkos najavama i zakonskom okviru koji predviđa veću decentralizaciju, ona u praksi nije uspostavljena. Od 2010. godine čini se da postoji samo deklarativno zalaganje za decentralizaciju, dok se suštinska decentralizacija ne sprovodi. Nadam se da će se takav model ponašanja republičkih vlasti u narednom periodu promeniti.
U kojoj meri je modernizovano funkcionisanje Gradske uprave tokom poslednjih nokoliko godina?
- Razvoj elektronske uprave u Šapcu počeo je 2006. godine, kada je građanima omogućeno da putem interneta, preko zvaničnog sajta grada Šapca, naruče izvode iz knjiga rođenih, venčanih i umrlih, kao i izvode iz državljanstva. To je jedan od oblika elektronske uprave kojem stremimo, a kao potvrda dobrog rada, već 2007. godine usledila je standardizacija naših usluga dobijanjem standarda ISO 9001:2008 kojim je nivo rada Gradske uprave Šapca u potpunosti izjednačen sa kvalitetom rada bilo koje lokalne samouprave, odnosno opštine ili grada u Evropskoj uniji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa