19. septembar 2013.19. sep 2013.
ODRŽANA 45. ŠABAČKA ČIVIJADA I 6. MEĐUNARODNI ČIVIJAŠKI FESTIVAL

ČIVIJAŠKI DUH U SVET

Čivijaškim časom u šabačkim osnovnim školama, prošlog četvrtka, počela je 45. Čivijada, jedna od najstarijih manifestacija u Šapcu. Za mlađe osnovce je, u popodnevnim časovima, održana Šampitijada, takmičenje u brzom jedenju šampita, bez korišćenja ruku. U bašti Kulturnog centra predstavili su se „čivijaški genijalci“ - učenici petih, šestih i sedmih razreda koji su pisali poruke prijateljstva, iako je puštanje balona izostalo zbog kiše, kao i karneval kućnih ljubimaca.
Šapčani su u proteklim danima imali priliku da pogledaju uličnu izložbu fotografija Janka Levaniča „Karnevalski svet“, u Narodnom muzeju najuspešnije karikature i da čuju najbolje aforizme i satirične priče na nagradnom konkursu „Čivijada 2013“.
Drugi dan Čivijade počeo je promocijom svetskih karnevala u školama i vrtićima. Jose-Miguel Arzuaga, direktor Lionskog baleta i opere i Marcia Stamper iz Arube, predstavili su učenicima karakteristike kulture iz koje dolaze. Pešačkom zonom je prodefilovao Dečji čivijaški karneval sa 15 trupa, u kom su učestvovala deca iz šabačkih osnovnih škola i vrtića, kao i mališani iz Beograda, Požarevca, Vrnjačke banje, Kotora i Prilepa. Ove godine je po prvi put organizovan karneval beba. Ljubitelji dobre fotografije imali su priliku da prisustvuju otvaranju izložbe Dragana Petrovića „Stare šabačke kafane“ u Kulturnom centru. Drugi dan Čivijade završen je koncertom duvačkog orkestra „Pihalna godba“ i nastupom uličnih zabavljača ispred Kulturnog centra.
Izložbom venecijanskih maski u prostorijama Direkcije za poljoprivredu, promocijom turističkih potencijala Grčke i revijalnim utakmicama u malom fudbalu između glumaca i konobara i političara protiv novinara, počeo je poslednji dan 45. Čivijade. Zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić, organizovao je prijem u Gradskoj kući za učesnike karnevala.
Čivijaško kolo povedeno je u pešačkoj zoni, a nakon toga je ulicama grada prošao karneval, koji je ove godine brojao 35 trupa iz 16 zemalja u okruženju. U Šabac su došli i gosti iz Francuske, Portugalije i Holandije koji će svoje utiske izneti na sastanku povodom izbora grada domaćina svetske konvencije karnevalskih gradova. Francuzi su se posebno zainteresovali za venecijanske maske koje izrađuju šabački paraplegičari.
Na kraju završnog dela manifestacije, Čivijašima su se obratili novoizabrani koopredsednici Čivijaške republike: Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković, populurani trio serijala „Državni posao“, koji su funkciju preuzeli od novinara Ljubodraga Stojadinovića. Biračima je obećano mnogo humora i smeha, dobro raspoloženje i širenje čivijaškog duha u ostatak sveta. 45. Čivijada i 6. međunarodni Čivijaški karneval završeni su koncertom Dejana Petrovića i „Big benda“ na bini ispred hotela „Sloboda“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa