19. septembar 2013.19. sep 2013.
SUJEVERJE, UZ PROMAJU NAJPOZNATIJI DOMAĆI PROIZVOD

DA NE ČUJE ZLO

Izbegavanje prolaska ispod merdevina i susretanja sa crnom mačkom, kao i hvatanje odžačara za dugme, predstavljaju oblike sujeverja, masovno rasprostranjenog kod nas. Mala doza sujeverja ne predstavlja lošu naviku, ali konstantna sujevernost može biti uvod u mnogo ozbiljnije probleme.
Prošlog petka, osobe koje boluju od paraskevidekatrifobije, stručnog naziva za strah od petka 13-og, ostale su kod kuće. Sugrađani koji nemaju problem sa ovim datumom kažu da su umereno sujeverni, ali da ne veruju previše u „crni petak“: „Pomalo sam sujeveran, ali za ovaj datum nemam neke posebne rituale“, kaže jedan Šapčanin, dok učenik srednje škole dodaje: „Svakog trianestog petka strahujem šta će se dogoditi u školi. Na svu sreću, danas niko nije ispitivao.“
Uverenje da će vam se u budućnosti nešto dobro ili loše dogoditi na osnovu vašeg postupka, osnovna je karakteristika sujeverja kojem su Srbi skloni, kažu stručnjaci.
- Praksa i iskustvo pokazuju da smo kao nacija veoma sujeverni. Male doze sujeverja, poput gledanja u šolju, ili u karte, nisu opasne, ali problem predstavlja to što pojedinci, koristeći preteranu sujevernost pokušavaju da zarade. U medijima se često mogu videti oglasi „crnih“ i „belih magova“, koji lakovernim ljudima uzimaju novac, upozorava dr Jasmina Lazarević, psihijatar Opšte bolnice Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa