26. septembar 2013.26. sep 2013.
SAJAM KULTURE ROMA

OD TABANOVIĆA DO PARIZA

U Šabačkom pozorištu, protekle srede, održan je Sajam kulture Roma u organizaciji Regionalne kancelarije nacionalnog saveta Roma Srbije u Šapcu u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom „Serda“ iz Sarajeva. U okviru Sajma, organizovano je kulturno veče „Sofka Nikolić“, na kome je predstavljen život i stvaralaštvo legendarne kraljice sevdalinki
Povodom implementacije projekta SA-ŠA, koji finansira Evropska unija, a koji se bavi integracijom kulture i edukacijom romske nacionalne zajednice, održan je Sajam kulture Roma. Šapčanima su se predstavili romski slikari i pesnici, prikazan je dokumentarni film o Sofki Vasiljković Nikolić, a gost večeri je bio profesor Milorad Pantelić, dugogodišnji muzički urednik Radio Šapca, koji je 1977. godine osvojio nagradu na konkursu Radio difuzije za emisiju „Od Tabanovića do Pariza“, posvećenu ovoj umetnici. Program je završen koncertom romske muzike.
- Drugi deo programa je posvećen onom što Romi najbolje rade, što im je Bogom dato, a to je muzika. Dogodilo se da su Romi počeli da se stide onoga što najbolje znaju, zato što se muzika više gleda nego sluša. Romi se danas manje bave muzikom, a više onim što nikada nisu znali da rade, a to je zemljoradnja. Sa druge strane, mnogo neromskog stanovništva se bavi muzikom. Međutim, od osnivanja Saveta, u Romskoj nacionalnoj zajedici je došlo do velikih promena po pitanju obrazovanja. Obrazovani Romi postaju konkuretni na tržištu rada, a to doprinosi kvalitetnijem životu ne samo romske, nego i zajednice u celini. Imamo tridesetak srednjoškolaca , a do sada je za školsku 2013/2014. godinu upisano deset studenata. To je nešto što menja sliku Roma i Romkinja, a meni, odnosno mom radu, daje osećaj smislenosti. Čovek zaboravi sve lične nedaće i probleme kada zna da je nekome pomogao i da je nečiji život nabolje promenio, rekla je Sofka Vasiljković, zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Srbije, unuka slavne Sofke.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa