Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(26. septembar 2013.)
BUDžETSKA SREDSTVA POLjOPRIVREDNICIMA

RAZVOJNA ŠANSA SELA

Deo gradskog budžeta usmeren je na selo kroz više programa koje su zemljoradnici koristili, počev od ulaganja u kopanje dubinskih bunara u Pocerini, zasada voća, poboljšanja rasnog sastava goveda, a izgradnjom Distributivnog centra za otkup, preradu i distribuciju voća, obezbediće trajan plasman na inostrano tržište
Grad Šabac nije štedeo novac iz budžeta za ulaganje u selo, finansiranjem konkretnih programa koji su doprineli da poljoprivrednici ovog kraja ostvare veću proizvodnju. Pored toga, dosta je para uloženo u rekonstrukciju niskonaponske mreže, asfaltiranju i šljunčenju puteva, obnovu škola, zdravstvenih ambulanti, domova kulture.
Zoran Miletić, pomoćnik gradonačelnika ističe da pomoć selu nije samo kratkotrajna kampanja, već dugoročna politika grada. Šabac je jedini grad u Srbiji koji je još 2005. osnovao Direkciju za poljoprivredu, kao instituciju koja je postala servis poljoprivrednicima. Od stručnog tima i svih zaposlenih koji su im na raspolaganju, informišu se o merama države u oblasti poljoprivrede i načinu kako da svoja prava iskoriste, pa do najjednostavnijeg popunjavanja zahteva za ostvarivanje prava na regresiranu proizvodnju. Primer Šapca sledile su kasnije i neke opštine ne samo u Mačvanskom, već i drugim okruzima.
-Svima je poznato da je najveći problem poljoprivrednicima Pocerine voda. Bez nje ne mogu da ostvare visoke prinose u voćarstvu i povrtarstvu, po kojem je ovaj kraj poznat. Bez navodnjavanja ne bi bilo dobrog roda jagoda i ostalog voća. Mi smo pomogli zemljoradnicima u bušenju bunara, jer voda se u ovim krajevima nalazi na dubinama preko 100 metara. Subvencionisali smo kopanje 200 dubinskih bunara i u to uložili oko 300.000 evra. Poznato je da je zemlja u Pocerini sa visokim nivoom kiselosti, odnosno da nema dovoljno kalcijuma. Popravili smo kvalitet zemljišta tako što smo učestvovali u 75 odsto troškova unošenja kalcijum-karbonata ““ kaže nam Zoran Miletić, pomoćnik gradonačelnika.
Poznato je da je Mačvanski okrug u vrhu sa stočnim fondom, koji je nažalost u celoj Srbiji u stagnaciji. Grad je uložio novac i u subvencije za poboljšanje rasnog sastava goveda. Subvencinisano je osemenjavanje krava semenima iz najprestižnijih specijalizovanih institucija, a ove godine nastavlja se i subvencionisanje svakog oteljenog teleta.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa