18. februar 2010.18. feb 2010.
KOCELjEVAČKI PSI LUTALICE

IZMEĐU BESPARICE I NEBRIGE

U Srbiji su psi lutalice već dugo godina veliki problem. Ima ih mnogo, kreću se u čoporima, uznemiravaju ljude, a često se dešava i da ih napadnu
U toku prošle godine u Koceljevi je bilo 15 napada na domaće životinje kao i dva na ljude, ali je ovaj broj realno veći jer mnogi napadi nisu ni prijavljeni nadležnima. Od početka ove godine zvanično su zabeležena dva napada na ovce u seoskim domaćinstvima.
Opština je iz budžeta u 2009. godini izdvojila preko 200 hiljada dinara na ime štete pričinjene od strane pasa lutalica. Polovinu stvarno procenjene štete snosili su oštećeni vlasnici domaćih životinja jer se u vansudskom poravnjanju primenjuje princip podeljene odgovornosti.
- Pasa lutalica ima dosta a najviše ih je u Koceljevi. Meštani iz okolnih sela dovoze pse i ostavljaju ih u varošici. Psi prave velike probleme i evidentno je da je bilo napada i na ljude ali, uglavnom, na ovce. U pripremi su određene akcije za hvatanje pasa u skladu sa propisima- izjavio je predsednik opštine Veroljub Matić koji apeluje na vlasnike kućnih ljubimaca da svoje pse čuvaju i staraju se o njima.
U tamnavskom kraju je broj lutalica evidentno u porastu. Prema grubim i nezvaničnim procenama smatra se da ih je oko hiljadu, odnosno jedna trećina od ukupne populacije pasa na ovim prostorima. Ima ih gotovo u svim selima kao i u svim delovima Koceljeve. Posebnu opasnost za decu predstavlja njihovo prisustvo u neposrednoj blizini škole a uglavnom se kreću u čoporima i hrane ostacima od đačkih užina.
Poznavaoci prilika kažu da je problem u stvari u ljudima, neodgovornim prema svojim kućnim ljubimcima, koji zbog toga završe na ulici. Lutalice nisu ništa drugo do napušteni psi.
Prema odredbama Zakona o dobrobiti životinja vlasnici su dužni da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreče da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu, zatim da spreče rađanje neželjenih ljubimaca a da, ukoliko nisu u mogućnosti da se staraju o njima, imaju obavezu da im obezbede odgovarajući smeštaj.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa