3. oktobar 2013.3. okt 2013.
PREDSTAVLjEN REČNIK

ARHAIZMIMA U POHODE

Autorski rad profesora razredne nastave Željke Bojić i profesora srpskog jezika i književnosti Daniele Berić Damnjanović, prezentovan u svečanoj sali Ekonomsko - trgovinske škole
Istraživački rad, finansiran od strane grada Šapca, ugledao je svetlost dana pod nazivom Rečnik manje poznatih reči i izraza iz romana Hajduk Stanko.
-Rečnik koji je pred nama, nastao je kao završni deo projekta Leksičko nasleđe Janka Veselinovića kroz vizuru mladih i sastoji se od reči koje su deca, sva tri školska uzrasta, uočila kao nepoznate. Arhaična leksika srpskog realizma uslovila je potrebu da se roman čita i bolje razume uz korišćenje različitih specijalnih rečnika, a pedagoška praksa dokazala da su specijalni rečnici ovog tipa korisno sredstvo u radu sa decom. Rečnik je pisan za decu i formiran prema dečjim potrebama, ali mu je namena univerzalnija, usmerena na proširivanje jezičke kulture nezavisno od uzrasta i proveravanje koliko se leksičko osećanje promenilo od generacije do generacije- pojašnjavaju Željka Bojić i Daniela Berić Damnjanović, ističući cilj Rečnika, odnosno potrebu da se deci skrene pažnja na neobične, njima nove reči, prisutne u romanu Hajduk Stanko.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa