3. oktobar 2013.3. okt 2013.
U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU

TESLA I PUPIN KONAČNO ZAJEDNO

U Narodnom muzeju, prošlog četvrtka, održano je predavanje „Unesko i Nikola Tesla u rukama mladih“Aleksandra Protića, federalnog savetnika UNESKO klubova u Francuskoj. Gost večeri, Aleksandra Ninković Tašić, potpredesnik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ govorila je o sličnostima dva velika srpska naučnika
U dupke punoj sali za predavanja u Narodnom muzeju, Aleksandar Protić, federalni savetnik UNESKO u Francuskoj, predstavio je autorski projekat „Sećanje na Teslu“, koji ima za cilj upoznavanje mladih sa životom i zaostavštinom ovog srpskog genija.
- Bio sam šokiran kada sam, putujući po svetu, shvatio da ljudi, čak i ozbiljni naučnici, nisu čuli za Nikolu Teslu. Odlučio sam da pokrenem projekat „Sećanje na Teslu“ u okviru Unesko kluba na Sorboni sa željom da studenti upoznaju ne samo njegov naučni, nego i lični svet. Najpoznatiji biograf ovog naučnika, Džon o Nil, rekao je: „Pre svih Teslinih pronalazaka, najinteresantija je ličnost Nikole Tesle“. U Srbiji ne postoji sličan projekat i moja je želja da ga pokrenemo, s obzirom da je Tesla velika inspiracija za mlade ljude, rekao je Protić.
Prema Protićevim rečima, Teslu su u životu vodile tri ideje ““ lepota, svetlost i samilost i tri cilja - znanje, pravednost i nesebičnost. Iako nikada nije završio fakultet, dobio je 14 počasnih doktorata.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa