3. oktobar 2013.3. okt 2013.
GODIŠNjICE

DUBOK TRAG KRVAVOG MARŠA

Delegacija iz Šapca iz nekoliko organizacija na komemorativnom skupu u selu Jarak povodom 72 godine od Krvavog marša
Žitelji Mačve i Srema nikada neće zaboraviti Krvavi marš od Šapca do Jarka od pre 72 godine, koga je organizovala okupaciona komanda Nemačke iz Šapca zbog čestih napada partizanskih jedinica i njihovih velikih gubitaka, sve sa ciljem zastrašivanja i pokazivanja svoje snage.
Mala Gospojina, tradicionalni verski praznik u Šapcu bila je najbolja prilika da Nemci „naplate“ sve što su im partizani u borbama učinili. Pohapsili su oko 5.000 nedužnih građana, držali ih na vašarištu dva dana a zatim ih trčećim korakom poterali prema sremskom selu Jarak, gde je za njih ranije pripremljen logor.
Ovom komemorativnom skupu prisustvovalo je nekoliko stotina meštana Jarka i gostiju iz Šapca, Bogatića, Sremske Mitrovice, Rume, Inđije i mnogih sela opštine Ruma. Svoja sećanja i istorijske činjenice na ovaj krvavi marš izneli su Sreten Radovanović iz Šapca, Milivoj Drljačić, rodom iz Lešnice, živi u Inđiji i učesnik marša, zatim Svetomir Atanacković, predsednik SUBNOR APV, predsednik SO Ruma, Inđije i MZ Jarka.
Svi govornici su vrlo slikovito podsetili i predstavili ratne prilike daleke 1941. godine i osudili svirepost okupatora prema nedužnom stanovništvu. Posebno interesantno bilo je izlaganje pukovnika u penziji Milivoja Drljačića, Lešničanina, sada predsednik opštinskog odbora SUBNOR Inđija. On je bio učesnik krvavog marša, a pre toga bio je osuđen na smrt streljanjem. Dok je stajao ispred uperenih pušaka nemačkog streljačkog voda naišli su partizani, Nemci se razbežali a Drljačić ostao živ, i danas je živ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa