3. oktobar 2013.3. okt 2013.
NEKA DRUGA ITALIJA

MAFIJA - ZA DEZERT

Mafija je samo legenda! Mi smo još odavno kompletnu mafiju izvezli u Ameriku!“, sa osmehom kaže sicilijanski vodič simpatični sinjor Salvatore i nastavlja:
“Mafija čuva Siciliju za sebe i za svoje porodice i budite uvereni da vam se ovde ništa neprijatno neće desiti! Do kasno u noć možete bezbedno šetati ulicama bilo kog sicilijanskog grada. Za borbu protiv kriminala u 2000-oj godini Palermo je dobio novu zgradu Palate pravde“¦ Ako je neko nostalgičan za mafijom mi ga pošaljemo u sela gde se snimao film “Padrone“ (KUM)
Poslušali smo sinjor Salvatora - ne zbog nostalgije - već zbog radoznalosti.
Selo Savoka smešteno je visoko u brdu na 550 n.m. sa kamenim kućama, kamenom popločanim stazama i konjem kao prevoznim sredstvom. Na najvišem vrhu je seoska crkva Sveti Nikola. U njoj su snimane scene venčanja u antologijskom filmu “Kum“. Ono što turistu još više oduševi je pogled na beskrajnu pučinu, prijatna svežina i ““ mir. Iskonski. Nismo videli nikog izuzev staraca i crnog mačka koji se sunčao na kamenom zidu. Kada smo se spustili u centar sela sa leve strane je ladoležom prekriven hladnjak ispod koje izviruje tabla na kojoj je pisalo “Bar Viteli“. Ubrzo se na vratima pojavila starica i pozivala nas unutra.
“Ja sam Marija, vlasnica. Možete pogledati fotografije na zidu, sve je ostalo onako kao pre 30-ak godina kada je kompletna filmska ekipa svakodnevno boravila ovde“¦ Al Paćino, on mi je kao sin, vrlo često dođe da me vidi i zagrli, voli da sedi u bašti ispred“¦ prisećamo se kako je bilo“¦ Evo, napravila sam vam kapućino!“
Stolice u prostoriji su stare i rasklimatane, sto prekriven paučinastim stolnjakom, ispod njega ćilim sa izbledelom šarom, a na zidu je bezbroj crno-belih fotografija glavnih “mafioza“ - aktera čuvenog filma.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa