3. oktobar 2013.3. okt 2013.
MR ZORAN BELjIĆ, DIREKTOR POLjOPRIVREDNE I SAVETODAVNE SLUŽBE

NAUKA U SLUŽBI POLjOPRIVREDE

Značajan činilac u razvoju poljoprivredne proizvodnje ovog kraja. Savetodavci svakodnevno na terenu kako bi se naučna dostignuća kao i zakonske promene u oblasti agrara, približile poljoprivrednim proizvođačima
Poljoprivredna i savetodavna služba u Šapcu, kao i što samo ime kaže, bavi se pružanjem usluga poljoprivrednim gazdinstvima ovog kraja. Pod tim imenom postoji od 2009. godine, kada je osnovana odlukom Vlade Srbije kao privredno društvo. Koreni ove službe datiraju još iz 1954. godine kada je osnovana prva reonska stanica za zaštitu bilja, da bi neku godinu kasnije imala status poljoprivredne stanice, potom nosi naziv Zavod za poljoprivredu “Podrinje“ Šabac. Magistar Zoran Beljić, direktor Poljoprivredne i savetodavne službe, napominje da je ova ustanova svojom delatnošću postala značajan činilac unapređenja poljoprivredne proizvodnje u vremenu mnogobrojnih stručnih i naučnih dostignuća.
Šta predstavlja Poljoprivredna i savetodavna služba danas?
- Mi se bavimo aktivnostima koje su usmerene na povećanje znanja kod poljoprivrednih proizvođača u primeni nove tehnologije, menadžmenta proizvodnje ekoloških standarda po regulativama Evropske unije, bavimo se informisanjem o agrarnoj politici, odnosno merama proisteklih iz zakona o podsticajima za poljoprivredna gazdinstva, bavimo se i podsticanjem poljoprivrednih proizvođača na udruživanje, preduzetništvo kao i prognozno izveštajnim poslovima u oblasti zaštite bilja i pružanjem raznovrsnih informacija koje su u vezi poljoprivredne proizvodnje. Sve te poslove obavljamo kroz više metoda, kao što je, na primer individualna metoda, a to je rad sa odabranim poljoprivrednim gazdinstvima tako da naši savetodavci idu direktno na teren i pri tom pružaju potrebne preporuke. Uz to postoje i grupne metode rada, održavanje radionica koje pored teoretskog karaktera ima i praktičnu primenu kao što je, na primer, orezivanje voća. Uz to održavamo predavanja, tribine, zimske škole, postavljamo demonstracione oglede u biljnoj proizvodnji a održavamo i dan polja kada se i praktično svi posetioci suočavaju sa primenom nauke u praksi. Svakako bavimo se i informisanjem kroz medije ili druge načine kako bi saveti stigli do krajnjih korisnika.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa