18. februar 2010.18. feb 2010.
,,SRBICA“ U KULTURNOM CENTRU

TRAGOM DREVNIH SRBA

U velikoj sali Kulturnog centra, šabačkom čitalištu je predstavljena knjiga ,,Srbica“, delo autora dr Jovana I. Deretića i mr Dragoljuba M. Antića
Knjiga govori o pojavi pisma drevnih Srba u periodu neolita od 6. do 4. milenijuma. Srbica, poznatija kao Viničansko pismo, po tvrdnji profesora dr Jovana I. Deretića, postojala je mnogo pre egipatskog, kineskog i sumerskog pisma. Šabačkoj publici je, o knjizi koja prostorno obuhvata predeo između Crnog i Jadranskog mora, Karpata i Krita, govorio sam profesor Deretić koji se već 40 godina bavi istraživanjem istorije srpskog naroda.
- Pismo koje je nađeno, ne samo u Vinči, otkriveno je na 54 lokaliteta u Srbiji. Najbogatije nalazište je bilo na Banjici, tamo gde je podignuta bolnica VMA. Ovo pismo je bilo razvijeno još u 5. milenijumu pre Hrista i ima 27 slova iz naše azbuke. To znači da je naša savremena pismenost direktan nastavak te pismenosti ““ rekao je profesor Deretić.
Ističući da su u Misiru upotrebljavane tri vrste pisma, u knjizi ,,Srbica“, autori navode da je jedno od pisama bilo i naše. Pismo Srbica se danas ne može pročitati ni na jednom drugom jeziku sem srpskog.
- Prvi pročitani tekst na tom pismu, nalazi se na jednoj glinenoj ploči na kojoj piše, Đede, sin tvog sina hoće državu, pismo srpsko i jezik srpski. Reč država je važna, jer mi i danas za pojam vlasti koristimo reč država. Pismo nije nikada nestalo jer naša azbuka i danas ima 27 slova iz tog pisma. Ta ista Srbica, nađena je i u Egiptu gde je upotrebljavana za potrebe dvora i sveštenstva, dok su svoje pismo koristili kao ukras ““ istakao je dr Jovan I. Deretić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa