17. oktobar 2013.17. okt 2013.
BERBA DUVANA PRI KRAJU

LOŠIJI PRINOS

Nepovoljni vremenski uslovi tokom leta i rani jesenji mrazevi utiču na smanjen prinos duvana na teritoriji Šapca.
Sušare u domaćinstvu Nenada Dejanića, uzgajivača duvana iz Uzveća, rade punim kapacitetom. Berba duvana privodi se kraju, a Nenad, poput većine odgajivača ne brine za otkup, koji je dogovoren još pre godinu dana.
- Otkupom sam zadovoljan, čitavu proizvodnju ću predati po dogovoru, a firme koje se bave otkupom su ispunile sve svoje ugovorene obaveze. Nažalost, ova godina nije bila povoljna za duvan, a pratila su je i velika ulaganja. Iako je godina bila sušna, bilo je dosta hladnih dana, a posebno poslednjih nekoliko, kada su zabeležene temperature ispod nule. Sve to odrazilo se na prinose, koji su i do 30 odsto niži u odnosu na prošlu godinu, a i kvalitet duvana je zbog toga lošiji, kaže Dejanić.
Retko koji meštanin ovog mačvanskog sela pamti mraz početkom oktobra, a takvi vremenski uslovi odrazili su se na berbu duvana i značajno smanjenje prihoda.
- Proivodnjom duvana bavim se više od dvadeset godina. Nikada se nije dogodilo da prvih dana oktobra bude mrazeva. Ovakvi vremenski uslovi iznenadili su sve proizvođače i naneli ogromnu štetu, ističe naš sagovornik.
Ni ove godine uzgajivači nisu mogli da računaju na pomoć države u vidu subvencija.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa