17. oktobar 2013.17. okt 2013.
OKTOBAR ““ MESEC PROFESIONALNE ORIJENTACIJE

NA KORAK DO ODLUKE

Projekat Kulturnog centra i Kancelarije za mlade grada Šapca „Kako da izabereš zanimanje?“ već u samom startu pobudio je veliku pažnju srednjoškolaca. Oko pedeset zainteresovanih maturanata prošlo je test, a prošle srede obavljeni su i prvi pojedinačni razgovori sa Anđelkom Pajtić, diplomiranim psihologom i savetnikom za planiranje karijere.
- Mladi su uvek veoma zainteresovani za profesionalnu orijentaciju zato što često u četvrtoj godini imaju dosta dilema šta da odaberu. Prosto da dobiju i potvrdu onoga što su inače nameravali da upišu kao što je u ovom slučaju reč. Ponekad imaju potrebu da pronađu i alternativni izbor ako ne uspeju da upišu željeno zanimanje. Suština profesionalne orijentacije i jeste u tome da postignemo sklad između profesionalnih opredeljenja, namera, izbora fakulteta, tj. budućeg zanimanja, s jedne strane i s druge strane da se to uskladi konkretno sa profilom ličnosti koji obuhvata interesovanja, sposobnosti, osobine, vrednosne stavove, itd. Moja uloga je upravo da im ukažem gde postoji veći sklad po tom pitanju. Posle testiranja tokom individualnog razgovora dajem im određene sugestije upućujući ih na šta treba da obrate pažnju. Upravo je to i značaj profesionalne orjentacije ““ pomoći i pružiti stručnu pomoć učenicima ““ istakla je Anđelka Pajtić.
Dosadašnji testovi pokazali su da najveće interesovanje vlada za ekonomiju, psihologiju, informatiku, Fakultet organizacionih nauka, prava i Fakultet političkih nauka. Najrevnosniji su maturanti Šabačke gimnazije, Ekonomsko-trgovinske škole i Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“.
- Test mi je pomogao da shvatim da sam na neki način bila u pravu što se tiče interesovanja. Dvoumila sam se između prava, novinarstva i psihologije. Preovladala su prava. To, u stvari, najviše volim. Zadovoljna sam testom ““ rekla je Slađana Živanović, učenica četvrte godine društveno-jezičkog smera Šabačke gimnazije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa