Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(17. oktobar 2013.)
NEKA DRUGA ITALIJA

OSTRVO U OBLACIMA

Trg Duomo je centralni i najstariji u Sirakuzi. Okružen je palatama napravljenim različitim stilom. Na sredini je velelepna katedrala. Zvonik sa njenog vrha oglasio se samo jedanput. Ugledah tri čoveka u kafeu preko puta i nekoliko turista na stepeništu crkve. Šaloni na ružičastoj kući su spušteni, i na onoj do nje, na bokaste balkone sledeće, poređali se samo golubovi.
“Sve su to vladine zgrade sa kancelarijama“¦“, objašnjava nam don Vito dok prelazimo avetinjski prazan trg.
“A službenici, gde su oni...?“
“Siesta, sisesta prego“¦ A i mi se moramo osvežiti i napuniti stomake sicilijanskom hranom, siguran sam da vam se sviđa naša kuhinja“¦“, neprestano govori naš don i žurno prolazi lavirintom uzanih prolaza. Izbijamo na obalu i šetalište sa drvoredom i malim podijumima sa nekoliko redova stolica. Između stabala plavi se more sa jahtama, u plićaku se kupaju labudovi, mirišu alge i tek skuvana kafa“¦
Restoran je prijatno rashlađen. Stolovi su postavljeni, jela izložena, ispred svakog je naziv.
“Ukoliko tražite samo piće ““ račun će odgovarati cenovniku. Ukoliko ručate, na Siciliji se pored cene jela uračunava i ““ escajg! Kako ne razumete“¦ pastu ćete platiti posebno a viljušku, nož il“™ kašiku, posebno!“
Pasta, nezaobilazna, uvek prisutna nikad je nije dosta kao glavno jelo ili predjelo ““ pasta su rezanci + mašta! I šta god od toga ispadne ne može biti loše. Dakle, pljosnata, okrugla, dugačka ili kratka, tvrda ili meka, tanka kao vlas ili kao prst debela prelivena paradajzom, slatkom pavlakom, bosiljkom ili “parmeđano“ - božanskog je ukusa. Uz nju možete uzeti i veliku šniclu od sabljarke, (sicilijanski delikates) mušule sa belim lukom, pohovanu sipu, zubatac ili bilo šta od plodova mediteranskih.) Ako ništa od toga nećete, a vi naručite gaspaćo ““ gusti mleveni paradajz sa raznim biljkama koji osvežava i prija na vrućini. A, možda samo mocarelu ““ paradajz sa čuvenim sicilijanskim sirom. Ako ništa od toga ne naručite nikako nemojte propustiti jednu od tri sicilijanska specijaliteta: liker od badema i mandarine, kao inje smrznuti granati i čuveni italijanski sladoled ““ na sicilijanski način!

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa