17. oktobar 2013.17. okt 2013.
REFORMA PRAVOSUĐA GASI SUD U BOGATIĆU

PREPREKA INTERESIMA GRAĐANA

Sud treba lokalnoj samoupravi. Diskutabilan broj predmeta za sedam sudija. Ključna blizina šabačkog suda, čije su mogućnosti ograničene. Ugrožena sela
I suviše je razloga koje čelnici opštine Bogatić navode kao osnovne argumente za ostanak, najpre suda, a potom sudske jedinice u Bogatiću, gde je pravda deljena još dvadesetih godina 19. veka. Precizniji statističari, istorijske struke kažu čak sedam godina pre osnivanja suda u Šapcu. Trenutno su se stvari potpuno izmenile. Najnovijom reformom pravosudne funkcije predloženo je čak ukidanje sudske jedinice u Bogatiću.
Opština nije zadovoljna
- To nije dobro rešenje, pre svih za građane ove opštine, čiji su brojni interesi ugroženi. Lokalna samouprava je zbog toga zabrinuta i uputila zahtev Ministarstvu pravosuđa, da bar ostavi sudsku jedinicu u Bogatiću. U protivnom to znači više maltretiranja za naše građane, više košta i više dangube, kaže Nenad Beserovac predsednik opštine Bogatić.
Nezadovoljstvo, pisanjem peticije ministru pravde Srbije, izrazili su zaposleni u Opštinskom sudu i odbornici Skupštine opštine Bogatić.
- U Bogatiću postoji sudska zgrada, rađena namenski za potrebe suda, sa dovoljno prostora za rad i više od sedam sudija ( koliko je predviđeno) sa većim brojem ostalih radnika sudijske uprave i administracije u odnosu na postojeći. S druge strane u Šapcu, gde smo premešteni postoje problemi sa smeštajem, jer više sudija sede u jednoj kancelariji, navodi primer dugogodišnji sudija Radiša Ljubanić.
Detaljnija analiza dovodi i do dosta drugih argumenata protiv premeštaja suda u Bogatiću, a najnovijim rešenjem i ukidanja sudske jedinice u ovoj varošici. Nezadovoljni su i građani, a aktuelnu mrežu sudova ( mačvanski slučaj) smatraju lošijom, nefunkcionalnom i skupljom.
Skup im i dalek Šabac
- Mislim da pripajanje suda i sudske jedinice iz Bogatića u Šabac, nastaju muke kako za sudije i sve zaposlene bogatinskog suda, tako i za naše građane, koji moraju da putuju iz pojedinih sela u opštini Bogatić, udaljenih do Šapca i do 50 kilometara. Osim povećanih materijalnih troškova tu su i veći problemi u putu, kaže Živan Jakšić, preduzetnik iz Badovinaca.
Najnovije rešenje Radne grupe za reformu pravosuđa o ukidanju sudske jedinice u Bogatiću, mačvanske sudije i s finansijskog aspekta smatraju katastrofalnim. Po tom rešenju iz bogatinskog suda bi trebalo da putuje svakodnevno u Šabac, 26 zaposlenih. Državu, računajući cene autobuskih karata, putni troškovi bi koštali oko 350.000,00 dinara mesečno. Svi ti radnici mogli bi da opslužuju sedam sudija.
Po mnogim mišljenjima blizina Šapca je i ključni razlog za ukidanje sudske jedinice u Bogatiću.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa