17. oktobar 2013.17. okt 2013.
NEZAPOSLENOST: RAK RANA SRBIJE

ČEKAJUĆI INVESTITORE

Prema najavama, u 2013, godini izdaci države za subvencionisanje zapošljavanja biće smanjeni. Potrebno poboljšanje administrativnih kapaciteta države, smatraju stručnjaci.
Minimalno četiri, a maksimalno deset hiljada evra po zaposlenom, iznos je na koji su proteklih godina mogle da računaju stabilne domaće i strane kompanije koje su želele da investiraju u Srbiji. Procedura za dodelu subvencija nije nimalo jednostavna, te su retka preduzeća koja su mogla da se oslone na finansijsku podršku države u vezi sa stimulisanjem zapošljavanja. Osim toga, upotreba ovih mera podložna je kritici ekonomista.
- Privrede u razvoju često se oslanjaju na subvencije. Svaki oblik stimulisanja privredne aktivnosti može se smatrati negativnim, odnosno nekonkurentnim. Međutim, zbog potreba privrednog rasta, mnoge države, pa tako i Srbija, pribegavaju ovim merama. Korišćenje subvencija za zapošljavanje nije nova ideja, ali u periodu krize sasvim je opravdano pitanje da li se može pronaći neki drugi instrument za smanjenje nezaposlenosti, odnosno da se uz manje novčane izdatke države poveća stopa zaposlenosti u Srbiji, objašnjava Svetozar Tanasković sa Ekonomskog fakulteta iz Beograda.
U medijima je stvorena slika da su isključivo strane firme mogle da računaju na značajna državna sredstva prilikom zapošljavanja radnika, ali naš sagovornik uverava da to nije tačno.
- Subvencije su namenjene svim firmama koje zapošljavaju nezaposlene osobe. Strane firme su možda u maloj prednosti zbog sistema ugledanja, odnosno prelivanja tehnologije, što se odnosi na to da strane firme u svoje poslovnice u Srbiji prenose tehnologiju koje domaće firme ne mogu da kreiraju. Osim toga, dolaskom investitora iz inostranstva šalje se pozitivan signal drugim kompanijama da je Srbija dobro mesto za ulaganje, kaže Tanasković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa