17. oktobar 2013.17. okt 2013.
EKONOMSKE MERE VLADE: ŠANSA ZA OPORAVAK ILI SAMO BOLNI REZOVI

DISANjE NA ŠKRGE

Set ekonomskih mera Vlade Srbije trebalo bi da obezbedi godišnje uštede u budžetu u iznosu od oko 600 miliona evra. Ekonomisti i predstavnici lokalne samouprave podržavaju restriktivna rešenja, ali i ističu značaj nephodnog ulaganja u privredu.
Oporezivanje plata viših od 60.000 dinara u javnom sektoru, korišćenje kreditnih aranžmana sa nižom kamatnom stopom, smanjenje subvencija i povećanje poreza na dodatu vrednost za pojedine proizvode doneće kratkoročni oporavak srpskoj ekonomiji, smatraju stručnjaci. Kako ističu, da bi uštede bile još veće, potrebno je napraviti još nekoliko rezova.
- Postoje najave da će doći do izmene Zakona o radu. Mi imamo veoma visoku stopu nezaposlenosti, od 25 odsto, a pominje se otpuštanje dela zaposlenih u javnom sektoru sledeće godine. Da bi to prošlo što bezbolnije, potrebne su mere koje će uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta, privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta. Nije izvesno da će Srbija sledeće godine sklopiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom o kreditiranju, ali sa druge strane postoje najave finansijske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pod povoljnijim uslovima. Osim novca, kredit iz Emirata bi značio da ne moraju da se ostvare veoma restriktivne mere na kojima predstavnici MMF insistiraju, kaže Marko Miljković sa Ekonomskog instituta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa