17. oktobar 2013.17. okt 2013.
U MANASTIRU U DOBRIĆU POCERSKOM

POMEN VOJVODI I OBNOVA SVETINjE

U manastiru Svetih apostola Petra i Pavla u Dobriću Pocerskom, protekle subote, služen je parastos Milošu Pocercu, čiji su zemni ostaci premešteni iz grobnice pored hrama u unutrašnjost crkve. Pomen je služio vladika Lavrentije, a pored ostalih zvanica, bili su prisutni Miloš Milošević, gradonačelnik Šapca i Nemanja Radojičić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva
Zavod za zaštitu spomenika kulture je, 2008. godine, uradio projekat za sanaciju crkve u Dobriću. Ministarstvo kulture i informisanja je ove godine za pomenute radove odobrilo oko tri miliona dinara. Tim povodom, krajem avgusta, urađena je eshumacija zemnih ostataka Miloša Pocerca, kome je služen pomen, na Miholjdan, u manastiru u Dobriću.
- Miloš je jedna od najznamenitijih ličnosti Mačve i Pocerine, slavni junak koji je štitio svoj narod od Turaka. Mi smo danas imali priliku da mu zahvalimo za sve što je učinio za svoju Pocerinu i Mačvu i da pokolenjima skrenemo pažnju da se uče na njegovom viteškom primeru, junaštvu i rodoljublju. Meni, kao vladici, čini čast što je živeo i počiva na istom području na kome i ja danas živim i radim. Njegovo ime mi je, kad god malakšem, pomagalo. Setim se kako su on i junaci poput njega žrtvovali živote za dobro naroda i savlađivali sve poteškoće u životu i tako dobijem snagu da istrajem i ja, rekao je vladika Lavrentije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa