17. oktobar 2013.17. okt 2013.
DEO KREDITA RAZVOJNOG FONDA ABU DABIJA MAČVI

INVESTICIJA I POMIRENjE

Zamenik predsednika Komiteta za saradnju Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mlađan Dinkić, prošlog četvrtka posetio Šabac. Jedna četvrtina kredita Razvojnog fonda Abu Dabija za navodnjavanje biće plasirana u Mačvi. Dinkić priznao grešku što je od Nemanje Pajića tražio prekomponovanje vlasti u Šapcu
Prema rečima Mlađana Dinkića, četvrtina sredstava iz kredita Razvojnog fonda Avu Dabija, u iznosu od 22 miliona evra, biće plasirano za navodnjavanje 8.000 hektara obradivog zemljišta u Mačvi. Naveo je da Gradska uprava Šapca ima velike zasluge što će Šabac, zajedno sa Bogatićem, biti u prvoj fazi projekta, imajući u vidu da je bilo potrebno uraditi odgovarajuće studije o izvodljivosti. Mačva će, uz Vojvodinu, jedina dobiti sredstva u ovoj fazi.
-Mnogim drugim područjima u Srbiji takođe je potrebno navodnjavanje, ali studije nisu urađene. Ovde su pripremljene, zajedno sa institutom “Jaroslav Černi“. Očekujemo da se u ovom mesecu potpiše ugovor o kreditu sa Razvojnim fondom Abu Dabija. Skupština treba da ga ratifikuje. Uslovi su usaglašeni. Država će primiti kredit, tako da to neće ništa koštati ni Šabac ni Bogatić. Kompletnu investiciju snosiće Republika, rekao je Dinkić.
Vlada će organizovati proces izvođenja radova, ali Dinkić kaže da je njegova preporuka da se u taj proces uključi i operativa regiona gde se radovi vrše, jer je to šansa da se i građevinarstvo pokrene. Dodaje da će radovi moći da krenu odmah po završetku zime.
Kako Dinkić navodi, radi se o kreditu koji će Srbija dobiti na period od 20 godina, sa 5 godina počeka i kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje u fiksnom iznosu. Ideja je da se tim sredstvima uradi primarna mreža kanala za navodnjavanje i da se podigne količina prinosa u Mačvi.
-Srbija danas izvozi 3 puta manje poljoprivrednih proizvoda po hektaru nego Hrvatska, a 30 puta manje nego Holandija. Bez ovih investicija nikada nećemo dostići čak ni Hrvatsku. Namera je da se prinosi višestruko uvećaju, i da mačvanski seljaci više ne zavise od volje boga, nego da imaju mogućnost da svoje njive navodnjavaju, a kada su poplave da ih odvodnjavaju, objasnio je Dinkić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa