7. novembar 2013.7. nov 2013.
MLADI ŠAPČANI KOJI SU „VIDELI SVET“

JASTOZI ZA „COCO SHANEL“

Naš sugrađanin Lazar Prstojević pet meseci proveo je radeći u prestižnom njujorškom restoranu odakle je doneo nova znanja, ali i zanimljive priče
Među velikim brojem mladih iz Srbije koji su se i ovog leta putem studentske razmene obreli u SAD našao se i dvadesetjednogodišnji Šapčanin Lazar Prstojević. Apsolvent beogradske Visoke hotelijerske škole za razliku od većine kolega koji su prešli preko „velike bare“ iz radoznalosti, želje za usavršavanjem jezika ili radi poboljšanja studentskog budžeta, ovaj odlazak iskoristio je za stručno usavršavanje. Posle konkurisanja i provere stručne sposobnosti i znanja jezika našao se u prestižnom njujorškom restoranu „Century Contury Golf Club“ na mestu kuvara.
- Kao i većina vršnjaka dugo maštam o tome da proputujem ceo svet. SAD, odnosno Njujork, su na toj listi želja uvek bili jedan od prioriteta. Zato sam bio presrećan kada sam pozvan. Svaki trenutak slobodnog vremena sam iskoristio da upoznam neku od brojnih znamenitosti jedne od najvećih svetskih metropola ““ kaže Lazar.
Ne žaleći teško zarađene studentske dolare obišao je brojne muzeje, galerije, Petu aveniju, Kip slobode, zgradu UN. Krstario je priobaljem i rekom Hadson. Za tih pet meseci, po njegovim rečima, najmanje je viđao Amerikance izuzev članova „Golf kluba“.
- Članstvo u ovom klubu nije samo pitanje debelog novčanika nego i prestiža jer godišnja uplata od sto hiljada dolara ne podrazumeva automatski i prijem u klub. Inače, ulicama Njujorka, i danju i noću, protiču reke ljudi različitih rasa, nacija i opredeljenja. Sve to deluje prilično haotično, ali u stvari, sve veoma organizovano i besprekorno funkcioniše, od usluga i prevoza do javnog reda i mira. Tamo svako zaista „fura“ svoj fazon i ne obraća pažnju na druge.
U kuhinji je pretežno radio sa Filipincima i Meksikancima tako da su se uglavnom sporazumevali na španskom jeziku. Veoma brzo ga je savladao. Uz osmeh ne krije da su tome verovatno pridonele i meksičke serije koje je kao dete gledao sa babom. Pred odlazak od strane roditelja i rođaka bio je upozoravan na mnoge predrasude koje vladaju u vezi Srba. Za to nije bilo potrebe.
- Tamo niko nikoga ne gleda po rasnoj pripadnosti nego po tome koliko zna, hoće da radi i koliko je zanimljiv u društvu. Stekao sam mnogo prijatelja, pre svega Filipinaca, koji su mnogo društven i zanimljiv narod. To ne mogu reći i za potomke Maja jer su Meksikanci nadmeni, puni egoizma i zaljubljenosti u svoju nacionalnu kuhinju. Njihova jela, zbog preterane ljutine, retko ko bi u Srbiji poželeo da jede.
O odnosu prema Srbima svedoči i anegdota čiji je akter bio Laza sa trojicom zemljaka i drugara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa