7. novembar 2013.7. nov 2013.
SLOBODAN MARIČIĆ, AUTOMEHANIČAR IZ MAJURA

ZANAT ZLATA VREDAN

Da je „zanat zlato“ potvrdilo se i u slučaju Slobodana Maričića iz Majura. Tridesettrogodišnji automehaničar i vlasnik radnje za autodelove „Ampera“ od svoje sedamnaeste godine neprekidno se druži sa alatom koji mu je ovoga puta doneo i zasluženu nagradu. Na nedavno održanom međunarodnom takmičenju „Mehaničar godine“ u Pragu osvojio je drugo mesto.
- Do takmičenja u Pragu stigao sam nakon zauzetog drugog mesta u Beogradu na istoimenom takmičenju čiji su organizatori bili „Federal Mogul“ i bugarska firma „EURO 07“. Na takmičenje u Beogradu sam se prijavio preko radnje i firme „EURO 07“. U Pragu je učestvovalo četrnaest takmičara iz sedam zemalja ““ Rusije, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Češke, Makedonije i Srbije ““ kaže Slobodan.
Konkurencija je bila dosta jaka s obzirom da se naši takmičari nisu pripremali za terenski program. Prelazak sa putničkom programa neplanirano je urodio plodom zahvaljujući znanjem i spretnošću.
- Pokazalo se da su svi došli dosta dobro pripremljeni. Bilo je malo i treme ali smo uspeli da je prevaziđemo. Bilo je zanimljivo. Dobro organizovano takmičenje. Imali smo jedan probni krug. Onda smo svi išli ponovo na merenje vremena. U tom prvom krugu isto sam zauzeo drugo vreme. U polufinalu sam se susreo sa Mađarom. Za sekundu sam bio bolji od njega. Radilo se o sekundama. U finalu smo se našli Ukrajinac i ja. Pobedio me je. Malo nisam imao ni sreće ali dobro, u suštini nije bilo loše.
Zamena prednjih pločica i diskova odrađena je za pet minuta i devet sekundi. Dvadeset sekundi delilo ga je od prvog mesta.
-Preciznost je bila važna. Trebalo je skinuti delove sa kamiona a zatim ih vratiti u što kraćem i kvalitetnijem roku. Nije ništa smelo da se ispusti. Alat je morao da se vraća na jedno mesto, delovi na drugo. Sve se merilo. Bile su četiri sudije koje su pratile i jednu i drugu stranu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa