7. novembar 2013.7. nov 2013.
ŠVAJCARSKA

FONTANE GRADA BERNA

Bern ima mnogo muzeja. Nedaleko od Sat-kule iznad jednog ulaza piše: “™Ajnštajn Haus“™.
U nevelikom prostoru stana na spratu, najveća je radna sobe naučnika; u Bernu je boravio kao predavač Velikog bernskog univerziteta ““ domaćini tvrde da je za vreme tog perioda došao do čuvene teorije relativiteta... Obilazimo i Alpski muzej u kojem se putem slika i video filma stiče dragoceno saznaje o planinama i alpskim glečerima.
Nedaleko je ““ opet fontana. Zeringen, po imenu osnivača.
Stižemo do Kule. Sagrađena je u 15-om veku, a časovnik se oglašava na svaki sat propraćen pojavljivanjem majušnih figura koje se okreću. Sve je to propraćeno zvonkim kukurikanjem petlića što čitavoj “™predstavi“™ daje posebnu ljupkost.
Sa obe strane te, tri spojene drevne ulice ““ pružio se niz zbijenih jednoličnih sivo-zelenih kuća sa isturenim temeljima i rešetkastim otvorima kroz koje se nekad sipalo dragoceno žito. Kažu da su i danas dragoceni ““ samo sad nije žito već predmeti od vrednosti, poluge zlata, dragulji, novac... Te, sivo-zelene kuće kao da “™stoje“™ na visokim isturenim “™nogama“™ - arkadama. Ispod njih je popločano šetalište (dugačko 6 kilometara) sa staklenim izlozima najekskluzivnije robe ““ uz njih su kafei, restorani, starinarnice...
Da li zbog trgovina, ili “™debelog“™ hlada - i pored topline sunčanog dana, u vazduhu lebdi hladnjikavo-poslovni duh.
Vreme je da zavirimo IZA nekadašnje kapije grada (Sat-kule). Pred nama je trg Kornhausplac ““ ili “™Čardak-plac, kako bi glasio prevod.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa