18. februar 2010.18. feb 2010.
DECENIJA RADA ZADUŽBINSKOG DRUŠTVA “PRVI SRPSKI USTANAK“ MIŠAR

SEĆANjEM PROTIV ZABORAVA

Program proslave deset godina rada društva, počeo je u Mišaru, intoniranjem državne himne i pomenom Karađorđu i mišarskim junacima, koje je služilo sveštenstvo Oridske crkve. Omladinka Vesna Vujatović govorila je „Himnu Mišaru“ Krstivoja Ilića
Mišarski 13. avgust 1806. godine uzidan je u temelje nove Srbije, a, predsednik Skupštine Zadužbinskog društva, istoričar Bogdan Sekendek, slavno vojevanje Karađorđa i mišarskih junaka istakao je kao veliku istorijsku prekretnicu.
- Ako je Prvi srpski ustanak početak svih naših ustajanja i vaskrs države srpske, na čijim temeljima počiva i današnja Srbija, u toj našoj nacionalnoj revoluciji Mišar je slava najveće pobede, on je ogledalo srpsko.
Svečanost u Mišaru, na Sretenje, spomen je na sve junake i velike priče srpske istorije, deo je poruke predsednika Izvršnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar, Stevana Simića.
- Deceniju rada društva namerno proslavljamo na Sretenje. Na današnji dan, pre 206 godina, Karađorđe je izabran za vožda, 1835. godine donet je ustav, a Sretenje današnja moderna Srbija slavi kao dan državnosti. Mi Mišarci ne zaboravljamo, i zaboravu ovde nema mesta, jer Mišar je sveto mesto, i vredno svakog poštovanja.
Društvo je imalo velikih aktivnosti, u nabrajanju bio bi to predugačak spisak. I ne mogu da ne istaknem da je sve rađeno i urađeno na dobrovoljnoj, amaterskoj osnovi, zahvaljujući članovima našeg društva
(a registrovanih je oko dve stotine). Naš trajni cilj je da od Mišara napravimo kulturno-istorijski, turistički i rekreativni kompleks.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa