18. februar 2010.18. feb 2010.
OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

BORBA ZA SMISAO I VRLINE

Srbija je u ponedeljak, 15. februara, obeležila Dan državnosti i Dan Vojske Srbije. Na Sretenje, 1804. godine, srpski ustanici su pod vođstvom vožda Karađorđa pokrenuli Prvi srpski ustanak, a istog dana, 1835. godine, donet je prvi Ustav srpske kneževine
Počasnim plotunima i polaganjem venaca na spomen ““ obeležju u ustaničkom Orašcu, u Marićevića jaruzi, odat je pomen srpskim vojvodama i junacima iz Prvog srpskog ustanka. Na mestu gde je 1804. godine počelo stvaranje moderne srpske države, svečanosti je prisustvovalo oko hiljadu ljudi. Pomen Karađorđu i ustanicima, služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Eparhije šumadijske. Kraj spomen - česme, lovorove vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Opštine Aranđelovac i porodice Karađorđević.
Ministar vera, Bogoljub Šijaković, pozvao je narod na jedinstvo i posvećenost državi. Takođe je podsetio da je ,,negdašnja borba za krst časni i slobodu zlatnu“, bila borba za smisao i vrline, navodeći da se ona i danas nastavlja.
Ovom prilikom, Zadužbinsko društvo ,,Prvi srpski ustanak“, dodelilo je akademiku Milosavu Tešiću, tradicionalnu nagradu Odzivi Filipu Višnjiću.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa