21. novembar 2013.21. nov 2013.
PRIČA IZ ŽIVOTA IKONOPISCA

IKONA TRAŽI PUNO PAŽNjE

Naša mlada sugrađanka, Katarina Vuletić, koja se sa svojih 25 godina sprema za doktorske studije, dala nam je dovoljno povoda da je pobliže predstavimo javnosti. Osnovnu i srednju školi (Umetnička škola u Šapcu) je završila kao vukovac, na Fakultetu primenjenih umetnosti diplomirala je slikarstvo i restauraciju sa prosečnom ocenom 9,81. Tokom školovanja, koristila je stipendiju grada Šapca a u završnoj godini je dobila i Dositejevu stipendiju iz Fonda za mlade talente, koju dobija samo 800 studenata sa svih Uн
Katarina Vuletić se zainteresovala za ikonopis u srednjoj školi, kada je uradila ikonu Svetog Luke, koji je i sam bio začetnik ikonopisanja u hrišćanskoj crkvi. Svoja saznanja o ikonopisu usavršila je tokom studija, intenzivno se baveći ovom tematikom. Ovih dana prikuplja informacije u vezi sa izborom odgovarajuće Akademije na kojoj bi pripremila doktorske studije. Ima želju da otvori radionicu ikonopisa i restauracije, zajedno sa dve prijateljice koje su diplomirani restauratori.
- Interesuje me i freskopis ali je jako naporan za žene, radovi se obavljaju na visini, (slika se sa skela), inače, tehnika fresko slikarstva je jako slična ikonopisu. Razlika je u formi - ikona neguje fine, sitne detalje, dok zidno slikarstvo odiše monumentalnošću i slobodom pokreta. Negujem srpsko-vizantijski stil, mada, naručioci neretko imaju svoje zahteve, ne samo u vezi sa stilom, nego i kompozicijom ikone.
Ova neobična u svojoj jednostavnosti, tiha i topla devojka, ne prestaje da se usavršava u svom radu. Po završetku klasičnog školovanja, nastavila je učenje ikonopisa kod monahinje Arsenije iz manastira Grgeteg.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa