21. novembar 2013.21. nov 2013.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

FASADE BLIZNAKINjE

Posle završetka Prvog sv. rata razrušeni Šabac sporo se obnavljao. U današnjoj Masarikovoj ulici na prostoru desno od Vladičanskog dvora u kojem se danas nalazi Biblioteka šabačka bile su ruševine kafane Boke Kotorske. Na tom mestu je 1925. godine sagrađena spratna zgrada ,,Šabačke banke“. U to vreme u gradu je već radio „Hotel Pariz“ čija je velika dvorana uvek bila puna posetilaca raznih manifestacija i bioskopskih predstava. Šabački bankari su procenili da se isplati uložiti novac u izgradnju još jednog sličnog objekta koji bi zadovoljio kulturno zabavne potrebe Šapčana. Do zgrade u kojoj se nalazila Šabačka banka 1930. godine podigli su zgradu koja je imala istu fasadu kao banka. Zgrade su fizički bile odvojene (kao i danas) ali su identične fasade stvarale utisak celine iako su građene u razmaku od pet godina.
Nova zgrada je u dubini dvorišta imala veliku hiper modernu dvoranu sa odličnom akustikom, velikom pozornicom i dve natkrivene lože za ugledne goste. Bila je to ,,Šabačka Kasina“ koja je osveštana u nedelju 28. oktobra 1930. godine. Dvorana je bila puna građana koji su se radovali svakom novom objektu u ratom razrušenom gradu. Šabačko pevačko društvo pevalo je na pozornici, dok im je dirigovao njihov predsednik Konjević koji je bio i direktor Šabačke gimnazije. Šabačka štampa je sa puno hvale objavila otvaranje ,,Šabačke Kasine“ koja i danas postoji. Iste godine je u zgradi počeo da radi bioskop ,,Kasina“ ali izgleda da bioskopska tehnika nije bila dobra i data je na prodaju. Godine 1933. kafedžija Milan Banjac koji je do tada držao ,,Narodnu gostionicu“ uzima pod zakup prostor u zgradi ,,Šabačke kasine“ gde drži svoju gostionicu do Drugog sv. rata. ,,Podrinski vesnik“ marta 1935. godine oglašava: „Novi zakupci ton bioskopa ,,Kasina “. Sala će se preurediti u pravi bioskop sa novim instalacijama. G. Aleksandar Frajzicer, vlasnik radnje ,,Radio Filips“ i Milan Mihajlović, elektro instalater ovdašnji, uzeli su pod zakup ton bioskop ,,Šabačka kasina“. Sala će biti skroz tapacirana i preuređena u pravu bioskopsku dvoranu dok će sadašnja ton aparatura biti zamenjena novom, Filipsovom ton aparaturom, danas najsavršenijom koju je uopšte dala savremena ton filmska tehnika“.
Šapčanin nemačke narodnosti Aleksandar Frajzicer bio je vrhunski elektro tehničar i pored bioskopa držao je radnju sa elektro radionicom u zgradi do današnje apoteke ,,Dr. Bora Tirić“. Taj lokal još postoji i u njemu se danas prodaju zavese. Bioskop je odlično radio, kino operater je bio Mihajlović. U bioskopu su mu pomagali sinovi, a Aca Frajzicer je znalački pravio izbor filmova. Dnevno su davane po dve filmske predstave u 17 i 20,30 časova a cene ulaznica bile su 8, 6, 5 i 3 dinara. Istovremeno kafedžija Banjac je sa porodicom živeo na spratu zgrade a u gostionici koja se nalazila u prizemnim prostorijama do ulice, uglavnom se skupljala šabačka elita. Zbog svoje uređenosti i akustičnosti sala „Kasine“ često je korišćena i za razne muzičke manifestacije. U njoj je davao koncerte i čuveni šabački pevač Milan Timotić, Žika Tomić član beogradske opere, održavana su razna predavanja i druge manifestacije kulturnog i zabavnog karaktera.
Prilikom posete kralja Aleksandra Šapcu 3. juna 1934. godine u sali „Kasine“ bio je priređen svečani ručak za koji su jelo pripremali Banjčevi. Šabački bankari napravili su dobar potez izgradnjom ,,Šabačke kasine“ ali stiže Drugi sv. rat i sudbine ljudi i grada tragično se menjaju. Frajzicer sa porodicom odlazi u Nemačku, kafedžija Banjac u nemački logor, a bioskopsku salu nemački vojnici koriste kao spavaonicu. Nisu večiti ni dobro ni zlo i saznaćete sudbinu ,,Šabačke kasine“ koja se često menjala.
Dragutin Dragan Petrović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa