21. novembar 2013.21. nov 2013.
U SUSRET REALIZACIJI PROJEKTA NAVODNjAVANjA MAČVE

DRUGA ŽETVA NIJE SAN

Aktiviran projekat, na koji je završni pečat dao specijalizovani srpski Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda. Predviđeno navodnjavanje skoro 11.000 hektara oranica u Mačvi uz državnu podršku i kreditnu pomoć fonda iz Abudabija, koji je nedavno u Šapcu i Bogatiću promovisao Mlađan Dinkić. Proizvodnja hrane u žitnici Srbije, Mačvi, na ovaj način bi se višestruko uvećala. Do zaključenja ovog broja “Glasa Podrinja“iz Emirata je već najavljena prva tranša za navodnjavanje zemljišta u Mačvi i Vojvodin&
Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona se proteže od Mišara do Drine i od najviših vrhova Cera planine, Vidojevice do Save. To je prostor od dvanaest sahata hoda.
Tako Mačvu doživljava i piše o njoj u prvim redovima svog čuvenog romana “Hajduk Stanko“, priznati i nadaleko čuven književnik Janko Veselinović, rođen u Salašu Crnobarskom blizu Bogatića.
Drina i Sava, majka i maćeha
Bez sumnje da je velika srpska ravnica, žitnica Srbije i veliki zemljišni kompleks. Zemlja je u Mačvi, na nekim mestima broj jedan u Evropi. Nažalost, kao što je od davnina poznato Mačva je dugo bila pod raznim močvarama, baruštinama, mrtvajama i kaljama. Danak je ovdašnjim vrednim žiteljima, često uzimala ćudljiva Sava. Zaletala se na njena rodna polja, kad i kako je htela plahovita Drina. Plavile su je i razbesnele bujice sa ogranaka Cera.
Priča se, a i istorija je zabeležila da je više od polovine obradivog zemljišta ove ravnice bilo ugroženo, nepredvidivim i iznenadnim naletima voda, koje su drastično umanjivale prinose letine i ugrožavale živote ljudi i materijalna dobra. Višedecenijskom borbom mnogih generacija vrednih ljudi, prokopano je stotinu kanala, sagrađeni moćni odbrambeni nasipi, podignute akumulacije, ustave, crpne stanice. Sve to dovelo je do stabilnijeg i plodnijeg zemljišnog prostora. Značajno je uticalo i na ovdašnji reljef i klimu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa