21. novembar 2013.21. nov 2013.
NASTAVLjEN PROGRAM DODELE SADNICA TREŠANjA

ŠABAČKA TREŠNjA IZVOZNI ADUT

Projekat unapređenja proizvodnje trešanja na teritoriji Šapca, koji se realizuje od 2011. godine, nastavljen je prošle nedelje dodelom sadnica zainteresovanim proizvođačima
Pozicioniranje Šapca kao mesta sa kog će srpska trešnja osvajati Zapadnu Evropu i Rusiju osnovni je cilj projekta dodele sadnica ovog voća, koji se već tri godine realizuje kao jedna od gradskih mera subvencionisanja poljoprivrede.
- Osnovna ideja ovog programa je da naši poljoprivrednici više zarade, tako što će gajiti sorte koje su tražene na tršitu Zapadne Evrope i Rusije. Na osnovu razgovora sa predstavnicima tih zemalja, kao i sa ljudima koji su uključeni u proces trgovine voćem, zaključili smo da je trešnja naš idealni tržišni adut. Prema našim saznanjima, okolne zemlje ne poseduju uslove poput naših, zbog čega imamo velika očekivanja od plasmana ovog voća. Konkurencija su nam proizvođači iz Turske, ali je u tom slučaju naša prednost geografski položaj i blizina krajnjim kupcima. Evropsko tržište zahteva i specifične uslove pakovanja i distribucije voća, te će nam velika prednost biti i Centar za prijem, preradu, pakovanje i distribuciju voća koji ćemo izgraditi, između ostalog, i kako bi ispunili zahteve kupaca, rekao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević. prilikom dodele sadnica.
Nikola Kulezić iz Prnjavora po drugi put učestvuje u projektu od kog ima velika očekivanja.
- Za sada sve funkcioniše odlično. Sadnice su se primile veoma dobro, a na nama je da ih tretiramo na odgovaajući način i u narednom periodu. Planiram da postavim sistem za navodnjavanje, kako bi rod na hektar i po, kolika je površina pod trešnjom, bio još bolji. Novi smo u ovom poslu, svake godine naučimo nešto novo o proizvodnji trešnje koja nam može doneti veliku korist, kaže Kulezić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa