21. novembar 2013.21. nov 2013.
TANjA RADOVANOVIĆ POSLANIK U SKUPŠTINI SRBIJE IZ ŠAPCA, O ZDRAVLjU DECE, OMLADINE I ŽENA

PRIORITET NAD PRIORITETIMA

Zdravlje majke i deteta, posebno odojčadi i dece do pet godina, ukazuje na zdravlje cele populacije, stepen razvijenosti zdravstvene službe, kao i razvijenost društva u celini.
Predlog zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja podneo je predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović.
Predloženi zakon predviđa da sva deca, trudnice i porodilje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu na osnovu zdravstvene isprave koju izdaje Republički fond za zdravstveno osiguranje bez obzira da li je taj dokument overen ili nije.
Upravo sve ovo tiče se celokupnog društva, interes svakog pojedinca mora biti prioritet svih nas.
Bitno je reći da zakon ne ide u pravcu toga da oni koji ne uplaćuju doprinose budu zaštićeni jer time treba da se bave poreske uprave i druge nadležne institucije koje treba da pokažu čvrstinu u naplativosti poreza i doprinosa.
Predložnim zakonom trudnice i porodilje će dobiti nesmetani tretman a omogućiće se njihova zdravstvena zaštita u najkraćem roku, jer fond ne sme da čeka kada su u pitanju deca, trudnice i porodilje.
Sve ovo je u stvari borba za povećanje nataliteta i zdravstvene zaštite dece, porodilja i trudnica. Ovo u potpunosti otklanja sve sumnje i predviđa kazne ako se ne izvršava zakon.
Mnoge žene kao razlog za odlaganje rađanja „za neka bolja vremena“ navode upravo materijalne egzistencijalne probleme, a posebno nezaposlenost.
Uprkos sveprisutnoj brizi zbog pada nataliteta, da li će nezaposlena trudnica ili porodilja biti i materijalno podržana od društva ““ u značajnoj meri zavisi od toga da li su vlasti u njenom gradu ili opštini izdvojile novac.
Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su, pre svega, u potrebi da se stvore uslovi za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu kategorije stanovništva koja je obuhvaćena posebnom ustavno-pravnom zaštitom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa