28. novembar 2013.28. nov 2013.
MLADI TALENTI

KAD PORASTEM BIĆU VLADIKA

U ovom broju našeg lista predstavljamo dečaka Budimira Jelića i jedan sasvim poseban dar ““ dar za vladičanstvo
Budimir Jelić ima pet godina, a već se, kako kaže, opredelio za svoj budući poziv. Bistar i otvoren, spremno je započeo razgovor sa nama.
- Sad ću da Vam ispričam svoju priču. Odlučio sam da postanem vladika zato što je vladika velika ličnost. On je kao neki kralj, ne ženi se. Zato ja ne planiram da se ženim. Hoću da budem vladika. To je to.
Buda ima i svog đakona, brata Vasilija, koji „nije baš mnogo poslušan, ili spava, ili gleda crtaće“. Doduše, Vasa ima dve godine, nije mu zameriti.
- Onda se igram sam. Napravim sebi oltar, uzmem čašu i kašičicu, sipam vodu, stavim malo hleba i vina, jednu maramicu ili salvetu, pokrijem i pripremim pričest i naforu za služitelje i vernike. Imam kadionicu i pravo jevanđelje, ono veliko iz koga se čita u crkvi. Tako se igram po ceo dan. Jednom sam u vrtiću krštavao, venčavao i svetio vodicu, priča mališan svoju priču tečno, skoro bez pauze i premišljanja u vezi sa sledećom rečenicom.
Ovaj miljenik manastira u Dobriću, počeo je da dolazi u hram Svetih apostola Petra i Pavla sa ocem, đakonom Pericom Jelićem, kada je imao dve godine. Tada je ova crkva u Pocerini postala manastirska.
- Mnogo mi je lepo ovde, svake nedelje se pričešćujem. A pričest je jako važna. Kada pođem ujutru na liturgiju, gladan sam, ali, posle pričesti, sve prestane. Jednom me je boleo stomak, a kad sam se pričestio, prošao me je.
Budući vladika je razmišljao i o mogućnosti da postane lekar, ali, to je manje izgledno. Dok smo ga fotografisali, nije se pomerio, ni trepnuo. Razgovarao je opušteno, bez trunke treme tipične za decu, a neretko i za odrasle.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa