28. novembar 2013.28. nov 2013.
ZAŠTITA JAGODA OD NISKIH TEMPERATURA

PREDUSLOV ZA BOLjI PRINOS

Proizvodnja jagoda i drugih vrsta jagodastog voća za svežu upotrebu i izvoz u Srbiji ima veliku perspektivu što se pokazalo i prethodnih godina. U prilog povećanju proizvodnje idu i zadovoljavajuće cene, a za razliku od drugog voća dosta su manja ulaganja. I na teritoriji grada Šapca primetan je porast površina pod ovim voćem. Sortiment je veliki, a najviše se uvozi iz Italije.
Kako se približavamo periodu niskih zimskih temperatura potrebno je izvršiti zaštitu jagoda. Najugroženiji su mladi zasadi čija se sadnja obavila krajem leta ili u jesen jer u uslovima golomrazice dolazi do manjeg ili većeg izmrzavanja korena, a time i do oštećenja čitavog bokora.
- Ovo je jedan od razloga zašto treba izbegavati jesenju sadnju. Da bi se bokorice zaštitile od ekstremno niskih temperatura i pomeranja zemljišta, a potom i isušivanja, koristi se malč kojim se prekrivaju sadnice. Kao malč obično se koristi slama od pšenice mada se u ove svrhe uspešno može koristiti i slama od raži i sudanske trave. Slama od ječma i ovsa ne pruža adekvatnu zaštitu. Obično se preko sadnica nanosi od 4 do 9 centimetara slame. Slama ne bi trebala da ima seme od korova ““ ističe dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić, savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa